« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROŠIRENJE VOJNIH AKTIVNOSTI

Amerikanci bi ratovali i u Pakistanu

Visoki američki vojni zapovjednici u Afganistanu vrše pritisak za proširenje kampanje prekograničnih upada snaga za specijalne operacije u plemenska područja Pakistana

Tajni rat koji Amerika vodi u Pakistanu uglavnom se oslanja na naoružane bespilotne letjelice s kojima operira CIA
Tajni rat koji Amerika vodi u Pakistanu uglavnom se oslanja na naoružane bespilotne letjelice s kojima operira CIA (Getty Images)
Više o

SAD

,

Pakistan

,

rat

Usvoji li se taj prijedlog došlo bi do eskalacije vojnih aktivnosti unutar Pakistana, gdje je kretanje američkih snaga uglavnom zabranjeno, zbog straha da ne isprovocira masovno nezadovoljstvo stanovništva. 

Plan još nije odobren, ali američki vojni i politički čelnici kažu da postoji osjećaj hitnosti, kako se približava rok za početak povlačenja američkih snaga iz Afganistana. Vojni zapovjednici kažu da bi uporaba snaga za specijalne operacije mogla pridonijeti prikupljenju obavještajnih informacija, kada bi se zarobljeni gerilci vodili u Afganistan na ispitivanje.

Koliko je poznato Amerikanci su imali samo nekoliko prekograničnih upada u Pakistan, u operacijama koje su izazvale bijes pakistanskih dužnosnika. No američki su časnici uvjereni da bi zaokret u politici omogućio rutinske upade preko granice, piše NY Times.

Tajni rat koji Amerika vodi u Pakistanu uglavnom se oslanja na naoružane bespilotne letjelice s kojima operira CIA. Pored toga posljednjih godina, afganstanska milicija Obrambene snage Paktike (PDF), koju podržava CIA, izvela je određeni broj tajnih misija u plemensko područje Pakistana. Te su operacije ranije bile obavještajne, no nedavno je otkriveno da su u najmanje jednoj misiji Afganistanci vojno djelovali, uništivši otkrivenu zalihu oružja.

Odluka da se prošire američke vojne aktivnosti u Pakistanu, bit će jednaka otvaranju novog ratišta u devetogodišnjem ratu, koji je sve nepopularniji među Amerikancima. To bi moglo i razljutiti vladu u Pakistana, posebno ako dovede do civilnih žrtava i javnih sukoba, ocjenjuje NY Times. Međutim, jedan visoki američki časnik rekao je za list: "Nismo nikada bili tako blizu da dobijemo odobrenje da idemo preko". (hina/metro-portal)



21.12.2010. 11:50:41
Novi komentar
nužno
nužno