« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
LUDO VRIJEME

Amerika okovana ledom, Skandinavija bez snijega

Nova godina 2014. je počela neuobičajeno i pločnici skandinavskih gradova i dalje nisu prekriveni ledom ni snijegom

Led u Chicagu, tratinčice u Norveškoj
Led u Chicagu, tratinčice u Norveškoj (Screenshot YouTube)
Više o

SAD

,

zima

,

vrijeme

,

Skandinavija

,

oluja Hercules

,

polarni vrtlog

Prosinac 2013. je bio jedan od najblažih u posljednjih 100 godina u nordijskim zemalja Europe, prema mjesnim meteorolozima, uz temperature više za 4 do 5 stupnjeva od uobičajenih sezonih u Norveškoj i Finskoj.

Oslo je zabilježio najtopliji Božić od prvih bilježenja temperatura 1937., dok je u Helsinkiju i u južnoj polovici Finske, drugi dio prosinca bio najumjereniji u posljednjih 30 godina. U Danskoj je 24. prosinca zabilježeno 11,6 stupnjeva Celzija.

Nova godina 2014. je počela neuobičajeno i pločnici skandinavskih gradova i dalje nisu prekriveni ledom ni snijegom. Švedski dnevni list Dagen Nyhether je fotografirao cvijet trešnje u središtu Stockholmu, gdje su se još zadržale ptice selice koje su uobičajeno u ovo doba godine južnije.

Švedski meteorološki institut navodi da je na sjever stigla zima, dok se prema meteorološkim definicijama na jugu još zadržala jesen.

Na zapadnoj obali Norveške mjesni list Sunmoereposten je objavio fotografije čitatelja koji su poslali snimke šafrana, tratinčica i maslačaka.

Blage temperature su učinak iste depresije koja je hladnoćom zarobila najveći dio Sjedinjenih Država i Kanade polarnim vrtlogom oluje Hercules.

Meteorolozi upozoravaju da će Sjever Europe osjetiti temperature prikladnije godišnjem dobu krajem tjedna kada ga zahvati hladni zrak iz Rusije.

09.01.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno