« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
NEZADOVOLJSTVO

Američki Hrvati prosvjedovali pred UN-om zbog presuda generalima

Dvjestotinjak američkih Hrvata sa šireg područja New Yorka izrazilo je duboko nezadovoljstvo presudom međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu

Ante Gotovina u sudnici u Haagu
Ante Gotovina u sudnici u Haagu (Getty Images)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

prosvjed

,

UN

,

Serge Brammertz

,

presude generali

Obraćanje glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a bio je povod za još jedan mirni prosvjed američkih Hrvata ispred zgrade Ujedinjenih naroda, zbog presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, javlja Hina.

Dvjestotinjak američkih Hrvata sa šireg područja New Yorka izrazilo je duboko nezadovoljstvo presudom međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, oštro kritiziralo Ujedinjene narode, te tražilo slobodu za hrvatske generale.

Kao i na prvom prosvjednom skupu, koji je održan na istom mjestu 26. travnja, prosvjednici su iskazali podršku generalima Gotovini i Markaču, te isticali kako obrana domovine napadnute u agresivnom ratu, ne može biti zločin.

No ovoga puta posebno oštra kritika je upućena Ujedinjenim narodima i međunarodnom sudu UN-a za ratne zločine pred kojim je suđeno hrvatskim generalima. Okupljenim prosvjednicima se obratilo nekoliko govornika, a u nekoliko navrata se moglo čuti kako je oštra presuda hrvatskim generalima u stvari pokušaj Ujedinjenih naroda da se iskupi za sve propuste tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Ujedinjeni narodi su trebali zaustaviti krvoproliće i zaštiti narod u Hrvatskoj i u BiH, međutim oni to nisu bili u stanju....ova presuda je pokušaj da se opere njihova savjest....", čulo se na prosvjedu. Prvi se prosvjednicima obratio predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Josip Ante Sovulj.

Zatim je pročitano pismo podrške Jacka Barića, američkog Hrvata iz Kalifornije koji je snimio dokumentarni film o generalu Gotovini "U potrazi za Olujom". On je također u svojoj poruci istaknuo kako je nezamislivo da se osude hrvatski generali koji su branili svoju domovinu i doprinijeli završetku rata te spriječili još gore ratne zločine.

"Želimo da našu poruku čuju oni koji sada zasjedaju u ovoj zgradi iza nas i ponose izvješće o radu suda u Haagu. Nadamo se da će naša poruka stići do njih, i da im neće biti svejedno kako se osjeća hrvatski narod. Za nas su hrvatski generali osloboditelji i heroji i hrvatski će narod uvijek biti uz njih...", kazao je Robert Pribanić, jedan od organizatora prosvjeda.

Prisutnima se obratio i Zvonko Crnogorac, aktivni član hrvatske zajednice u New Yorku i jedan od urednika hrvatskog radija Glas slobodne Hrvatske. On je istaknuo kako su se američki Hrvati uvijek okupljali kad je to bilo važno za domovinu, i da će i ovoga puta biti do kraja podrška generalima, koliko god to bude potrebno.

07.06.2011. 10:20:11
Novi komentar
nužno
nužno