« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OBAMA POTVRDIO

Američka misija u Iraku završit će do kraja kolovoza

Američki predsjednik potvrdio je u govoru na konvenciji veterana u Atlanti da se smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku odvija u skladu s planom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Barack Obama

,

američka vojska

"Ubrzo nakon što sam preuzeo dužnost, najavio sam novu strategiju za Irak", rekao je Obama. "Jasno sam rekao da će do 31. kolovoza 2010. američka borbena misija u Iraku završiti. I to je upravo ono što činimo - kao što je obećano i po planu".

Nakon 31. kolovoza u Iraku će ostati 50.000 američkih vojnika koji bi trebali obučavati iračke snage sigurnosti, davati logističku potporu i pomagati u protuterorističkim misijama.

"To su opasne zadaće. I još uvijek ima onih s bombama i mecima koji će pokušavati zaustaviti napredak u Iraku. I teška istina je da još uvijek nije kraj američkom žrtvovanju u Iraku", rekao je Obama.

On je ponovio da će se američka vojska povući iz Iraka do kraja sljedeće godine. Obama je također rekao da se Amerikanci suočavaju "s velikim izazovima u Afganistanu", gdje je Washington povećao broj vojnika. "Suočeni smo s ogromnim poteškoćama u Afganistanu. Međutim, važno je da Amerikanci znaju da napredujemo i da smo fokusirani na naše ciljeve koji su jasni i dostižni", rekao je. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 23:32:14
Novi komentar
nužno
nužno