« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
ZAKLJUČAK

Amazon, Apple, Facebook i Google su monopolisti

Amazon, Apple, Facebook i Google zloupotrebljavaju svoju monopolističku poziciju, zaključili su članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa, zatraživši restrukturiranje tehnoloških divova.

Veliki, opasni, zli ;)
Veliki, opasni, zli ;) (Arhiva)
Više o

Google

,

Apple

,

monopol

,

Facebook

,

Amazon

Zaključak je objavljen u izvješću na 449 stranica koje je rezultat regulatorne istrage odbora za pravosuđe a uključuje i zapisnik burnih saslušanja izvršnih direktora četiri najveće svjetske tehnološke kompanije.

„Pojednostavljeno rečeno, nekoć neugledne kompanije, autsajderske mlade inovativne tvrtke koje su dovele u pitanje status quo izrasle su u monopole kakve smo zadnji put vidjeli u doba naftnih baruna i željezničkih tajkuna", stoji u izvješću.

„Te kompanije obično diktiraju uvjete na tržištu i istodobno se na njemu natječu - takva im pozicija omogućuje da drugima propišu određeni skup pravila dok one igraju po svome, odnosno kreiraju vlastitu, gotovo privatnu kvazi regulativu, u kojoj račune polažu same sebi i nikome drugome", dodaje se.

Zakonodavci tvrde da dominacija četiri tvrtke nagriza poduzetništvo, degradira privatnost na mreži i potkopava novinarstvo i naglašavaju „hitnu potrebu za zakonodavnim djelovanjem i reformama".

Njihove preporuke uključuju strukturno razdvajanje tvrtki kako ne bi išle na ruku jedna drugoj i time potencijalno gušile konkurenciju. Predlažu i prepreke koje bi im otežale kupnju novoosnovanih poduzeća i jačanje saveznih regulatornih agencija.

Zatražene su i temeljite izmjene zakona o tržišnom natjecanju.

Prijedloge su iznijeli demokrati a moraju ih odobriti obje stranke da bi ušle u proceduru za usvajanje.

Amazon, Google, Facebook i Apple spadaju među kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu. Ukupno vrijede više od 5.000 milijardi dolara.

08.10.2020. 10:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Flash
    13.10.2020. 21:14
    Ne vidim po čemu su monopol. Za sve njih postoji alternativa, samo ih ljudi slabo koriste, ali to ne znači da je monopol već da su možda najbolji
Novi komentar
nužno
nužno