« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
RBM3

Alzheimerova bolest moći će se liječiti proteinom?

RBM3 je zadužen za ponovnu izgradnju veza između stanica mozga, a poznato je i da je prisutan kod ljudi

Nova nada za oboljele od Alzheimerove bolesti
Nova nada za oboljele od Alzheimerove bolesti (DeviantArt)
Više o

Alzheimerova bolest

,

liječenje

,

RBM3

Protein RBM3 mogao bi biti od ključne pomoći pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Leicester. 

RBM3 ima ključnu ulogu u ponovnoj uspostavi normalne aktivnosti mozga kod životinja koje se bude iz zimskog sna.

RBM3 je zadužen za ponovnu izgradnju veza između stanica mozga, a poznato je i da je prisutan kod ljudi.

Ipak, nema ga kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću te bi korištenje lijeka koji bi imao učinak kao i RBM3 moglo dovesti do povratka funkcije mozga.

Sličan pristup bi mogao biti upotrijebljen i u slučaju drugih neurodegenerativnih bolesti, pišu britanski znanstvenici u časopisu Nature.

22.01.2015. 18:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sangreen
    22.01.2015. 20:28
    19.12.2014.

    FDA odobrila američki patent formulaciji BCM-95 kurkumina
    za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020)


    Jadan od temelja za dodjelu patenta BCM-95 kurkuminu bilo je kliničko ispitivanje bolesnika s Alzheimerovom bolesti u studiji prof Larry Bauma (2008.). Studija je utvrdila da BCM-95 kurkumin zaustavlja propadanje kongnitivnih funkcija i razgrađuje nakupine plaka na mozgu koje su jedan od glavnih uzroka nastanka bolesti te povisuje razinu vitamina E u tijelu. Najbolji rezultati postižu se kada se uz BCM-95 uzima i vitamin D3.

    BCM-95 trenutno u Australiji prolazi kroz dvije kliničke studje pod vodstvom profesora Ralfa Martinsa s pacijentima oboljemi od Alzheimerove bolesti i s pacijentima koji imaju rizik od nastanka oboljena.

    "Ovime se otvara novi svijet nade za milijune koji se bore s Alzheimerovom bolešću jer će sada imati prirodnu i sigurnu alternativu kontroli Alzheimerove bolesti", rekao je povodom dodjele patenta dr. Benny Antony (izumitelj BCM-95)


    Dokumentirani mehanizmi djelovanja kurkumina na Alzheimerovu bolest uključuju :

    • Protuupalni : zaštitna ulogu protiv upala povezanih sa beta amiloidnim proteinom.

    • Anti - oksidativni : može smanjiti oštećenja putem svojih
    antioksidativnih svojstava.

    • Anti - citotoksičnih : štiti od staničnih oštećenja izazvanih djelovanjem beta amiloidnih proteina.

    • Anti - amiloidni : djeluje na osnovu patološkog uzroka Alzheimerove bolesti sprečavanjem tvorbe beta amiloidnog proteina.

    • Neurorestorativni : čuva sposobnost funkcionalne memorije koja je narušena djelovanjem amiloidnih peptida , a može i popraviti fiziološku štetu obnavljanjem iskrivljenih neuritisa i raskidanjem postojećg plaka. Kurkumin znatno poboljšava vezivanje amioid beta bjelančevina na makrofage te tako djeluje na smanjenje plaka (makrofagi su stanice imunog sustava poznati kao kolektor čistači koji čiste i odnose nakupine plaka).

    • Kelacije metala : Kurkuminoidi imaju veći afinitet vezanja željeza i bakra umjesto cinka, što može doprinijeti zaštitnom učinku kod Alzheimerove bolesti.



    Kurkumin BCM-95 ima više od 23 recenziranih publikacija, 12 odobrenih i 15 patenata u postupku, subjekt je 13 znanstvenih radova od kojih se 8 odnosi na klinička ispitivanja raznih indikacija uključujući upale, artritis, dijabetes, depresija, prevenciju i liječenje raka samostalno i uz kemoterapiju i zračenje, bolesti jetre i gastro intestinalne bolesti.

    Niti jedan od tretmana danas dostupnih za Alzheimerovu bolest ne usporava ili zaustavlja oštećenje i smrt neurona u mozgu koje izazivaju simptomi Alzheimerove bolesti, zbog čega je bolest na kraju smrtonosna. Lijekovi za liječenje Alzheimerove bolesti mogu pomoći sa simptomima no oni ne tretiraju uzroke Alzheimerove bolesti.

    Odobravanje patenta za tretman Alzheimerove bolesti koj je FDA dodijelila
    patentiranoj formulaciji kurkumina BCM-95 korak je naprijed u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti.

    Na hrvatskom tržištu formulacija BCM-95 nalazi se u našem proizvodu
    Ultra strong kurkumin BCM-95 u kapsulama od 500 mg.

    Više na web stranici: sangreen.eu
Novi komentar
nužno
nužno