« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
PRIPAZITE

Alcatel unaprijed instalira zlonamjerni softver na svoje pametne telefone

U određenim regijama malware pokušava na temelju IMEI broja pretplatiti korisnike Alcatel mobitela na razne vrste premium digitalnih usluga

Ozbiljne optužbe
Ozbiljne optužbe (Alcatel)
Više o

malware

,

Alcatel

Francuski brand Alcatel u vlasništvu TCL Corporation, našao se ovih u središtu nemalo lijepih vijesti. Prema britanskoj sigurnosnoj tvrtki Upstream, u Pixi 4 i A3 Max modelima pametnih telefona ugrađen je zlonamjeran kod koji čini ozbiljnu štetu i ugrožava korisnike u različitim zemljama širom svijeta.

Zlonamjerni kod sakriven je u Alcatel Weather Forecast-World Weather Accurate Radar aplikaciji, a koja je unaprijed instalirana u uređajima. Ovaj malware u pozadini prikuplja podatke kao što su adrese e-pošte, informacije o kretanjima korisnika , IMEI identifikatore itd. Potom ih prenosi preko udaljene veze na poslužitelje smještene negdje u Kini.

Međutim, to nije sve. U određenim regijama malware pokušava na temelju IMEI broja pretplatiti korisnike Alcatel mobitela na razne vrste premium digitalnih usluga. Kako navodi tvrtka Upstream, posljednjih nekoliko mjeseci zabilježili su 27 milijuna pokušaja ovih transakcija na sedam tržišta. Vjerojatno ih je bilo i više, jer ovo je samo podatak za uspješno blokirane čime se spriječio gubitak vlasnicima pametnih telefona od oko 1,5 milijuna dolara.

U slučaju da zlonamjerni kod nije uspio provesti transakciju u aplikaciji vremenske prognoze, usmjeravao je svoje nedozvoljene aktivnosti na krađu podatkovnog prometa. U pozadini je pokretao web preglednik i učitavao neke web-stranice s oglasima na koje je simulirao "klik ". Na ovaj način korisnicima je dnevno smanjeno od 50 MB do 250 MB dostupnog internetskog prometa, bez njihovog znanja.

Budući je aplikacija Weather Forecast-World Weather Accurate Radar, bila dostupna i na usluzi Google Play, a broj preuzimanja premašio 10 milijuna to bi moglo značiti i nekoliko milijuna novih žrtava, ali ne samo korisnika Alcatel pametnih telefona.

Nakon što su novinari Wall Street Journala, zamoljeni od tvrtke Upstream da informacije o zlonamjernom softveru proslijede Googleu i TCL, Corporation, aplikacija je uklonjena I prestale su sumnjive aktivnosti, ali se prikupljanje podataka nastavilo.

Pratit ćemo daljnji razvoj događaja i obavijestiti vas o svim detaljima, jer ipak su mnoga pitanja ipak ostala otvorena, osobito što TCL nije komentirao izvješće niti otkrio kako I kada je aplikacija zaražena. "Stay tuned!"  

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
15.01.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno