« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
AKTIVIZAM

Aktivisti Greenpeacea CEE s natpisom na LNG terminalu

Aktivisti Greenpeacea natpisom na LNG terminalu prosvjedovali protiv fosilnog plina

Greenpeace u akciji
Greenpeace u akciji (Max Zielinski)
Više o

Greenpeace

,

LNG terminal

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su miran prosvjed kod LNG terminala na Krku pozivajući Vladu na hitan otklon od fosilnih goriva i zaustavljanje svih ulaganja u novu plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu. Približivši se gumenim čamcima, na bočnoj strani terminala ispisali su slovima "CLIMATE KILLER", u prijevodu "ubojica klime", kako bi upozorili da fosilni plin uvelike doprinosi klimatskoj krizi.

Prosvjed se održao uz nedavno otvoreni LNG terminal, objekt koji je stajao 233,6 milijuna eura i koji je gotovo u cijelosti financiran europskim i državnim sredstvima [1]. Umjesto da rješenje za energetsku krizu traži u većem udjelu obnovljivih izvora energije, hrvatska Vlada planira daljnje širenje plinske infrastrukture i za to traži nova sredstva EU [2], upozoravaju aktivisti. Uoči sastanka europskih čelnika koji će u Bruxellesu razgovarati o skoku cijena plina i električne energije [3], Greenpeace ističe da fosilni plin nije rješenje, te da upravo ovisnost o fosilnim gorivima šteti i klimi i gospodarstvu i kućanstvima.

"Usred energetske krize uzrokovane potresima na tržištu fosilnih goriva, naša vlada i dalje raspreda o tome kako dodatno povećati ovisnost o fosilnom plinu i time nas gura dalje prema klimatskoj katastrofi. Industrija fosilnog plina i nafte bogati se na divljanju cijena energije i produbljivanju klimatske krize, a račun na kraju plaćaju građani. Javni novac mora se prestati bacati na financiranje nove plinske, dakle fosilne infrastrukture. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti na obnovljive izvore, energetsku učinkovitost i rješenja za pohranu energije", rekla je Petra Andrić, programska voditeljica u hrvatskom Greenpeaceu.

Istraživanja potvrđuju da je cijeli proces proizvodnje, skladištenja i transporta plina često povezan s nekontroliranim istjecanjem metana i da to ima štetnije posljedice nego što se ranije mislilo [4]. "Industrija fosilnih goriva uvjerava nas da je fosilni plin sigurno rješenje za klimu. To je laž! Plin podstiče klimatsku krizu baš kao i ugljen i nafta. Industrija fosilnih goriva promiče lažnu sliku i koristi svoju propagandu da odvrati pažnju i zavede javnost, s jasnim ciljem odgađanja zelene i pravedne tranzicije. Danas smo ovdje kako bismo raskrinkali industriju koja zaslužuje titulu "ubojice klime", rekla je Joanna Flisowska, voditeljica europske Greenpeaceove kampanje protiv plina.

Kao odgovor na manipulativno predstavljanje fosilnog plina kao čistog, sigurnog i prirodnog, Greenpeace i 20 drugih nevladinih organizacija nedavno su pokrenuli peticiju europske građanske inicijative (ECI), zagovarajući novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava u Europskoj uniji. Zabrana oglašavanja fosilnih goriva konkretan je potez za ubrzanje hitno potrebne energetske tranzicije. 

19.10.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno