« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BEZ PANIKE

Ako gripa nije prejaka, javite se samo obiteljskom liječniku

Liječniku se što prije trebaju javiti osobe kojima bolest može izazvati komplikacije, a riječ je o starijima od 65 godina, trudnicama, djeci do 2 godine te kroničnim bolesnicima

Ako imate blaži oblik gripe, odbolujte je kod kuće
Ako imate blaži oblik gripe, odbolujte je kod kuće (Deviantart)
Više o

gripa

,

simptomi

,

bolesnici

S obzirom na veliki pritisak oboljelih od gripe u hitnim ambulantama Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, kroz koje dnevno prođe više od 200 pacijenata a čeka se i do osam sati, liječnici su danas pozvali sve koji sumnjaju na gripu, a nemaju teške simptome, da se jave svojim obiteljskim liječnicima koji će im, bude li potrebno, prepisati antivirusne lijekove i uputiti kako se ponašati za vrijeme bolesti.

"Gripa nije izuzetno teška bolest, ona se pojavljuje svake godine i od nje se umire, ali 95 posto bolesnika ima blagi oblik i ne treba hitnu intervenciju", rekao je prof. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera zdravstva. Poručio je kako bolesnici koji su mladi i inače zdravi zbog gripe uopće ne trebaju ići liječniku, već simptome (temperatura iznad 38 stupnjeva, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj i curenje iz nosa) mogu sami liječiti kod kuće.

Liječniku se što prije trebaju javiti osobe kojima bolest može izazvati komplikacije, a riječ je o starijima od 65 godina, trudnicama, djeci do 2 godine te kroničnim bolesnicima koji boluju od srčanih, plućnih, bubrežnih bolesti, dijabetičarima, transplantiranim osobama i onima na kemoterapiji te predebelim osobama. Za njih će liječnik procijeniti treba li im u roku od 48 sati od pojave simtoma prepisati antivirusni lijek. Treća skupina su oboljeli s teškim simptomima - otežanim disanjem, pritiskom u prsima, vrtoglavicom i ošamućenosti, povraćanjem, ponovnom pojavom temperature nakon poboljšanja simptoma, koji se što prije trebaju javiti u hitnu službu radi hospitalizacije.

"Gripa nije izuzetno teška bolest, ona se pojavljuje svake godine i od nje se umire, ali 95 posto bolesnika ima blagi oblik i ne treba hitnu intervenciju", rekao je prof. Ilija Kuzman.

Prof. Adriana Vince napominje kako između 30 i 50 posto od dvjestotinjak pacijenata koji dnevno prođu kroz infektivnu kliniku nije trebalo zdravstvenu pomoć jer se radi o uobičajenim simptomima gripe. No, među oboljelima koji satima čekaju na pomoć je i dosta onih s upalama pluća koje zahvaćaju uglavnom ljude u dobi od 30 do 60 godina, pa je takvih 40-50 trenutno na liječenju u toj bolnici. Vince ističe kako su teži oblici gripe zamijećeni naročito kod debelih ljudi. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar rekao je kako je Grad Zagreb distribuirao 40.000 doza antivirusnog lijeka Tamiflua obiteljskim liječnicima za potrebe starijih osoba, kroničnih bolesnika i zdravstvenih djelatnika dok je 15.000 doza lijeka Relenza raspodijeljeno svim zagrebačkim bolnicama.

Kako se očekuje daljnji porast broja oboljelih, u zagrebačkim domovima zdravlja pojačana su hitna dežurstva vikendom uvođenjem tri pedijatrijska tima i sedam timova opće prakse. U Zagrebu je dosad, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, cijepljeno 89.600 osoba, a registrirano je više od 500 oboljelih, iako je stvarni broj puno veći.

13.01.2011. 14:24:00
Novi komentar
nužno
nužno