« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
AKCIJA

Akcija "Boranka": Greenpeace o požarima i klimatskim promjenama

Akcije sadnje odvijat će se svake subote u naredna dva mjeseca, a već sada je prijavljeno više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

pošumljavanje

,

Boranka

Ovu subotu, 29.rujna započinje prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka". Pošumljavat će se područje Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice), a okupljanje volontera i početak radova predviđeni su u 11.00 sati. Na ovoj akciji očekuje se sudjelovanje preko 300 volontera iz raznih dijelova Hrvatske.

Organizatori akcije ovu subotu su Savez izviđača Hrvatske i Splitski skautski zbor, a osim izviđača i građana iz Splita i okolice, akciji će se pridružiti izviđači iz Vinkovaca, Đakovačke satnice, Otoka, Bjelovara, Varaždina i Čakovca te volonteri Greenpeace-a i Hrvatske lutrije.

Akcije sadnje odvijat će se svake subote u naredna dva mjeseca, a već sada je prijavljeno više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske.

Na području koje će se pošumljavati ove subote, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.

U sklopu projekta „Boranka", od ovog tjedna provodi se i edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educirat će osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode i prevenciji požara. Školarci će po završenoj edukaciji isto moći sudjelovati u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Na akciju ove subotu pozvani su predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a na akciji će sudjelovati i pomagati volonterima pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma i JVP Split.

28.09.2018. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno