« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nuklearna pitanja

Ahmadinedžad spreman susresti se s Obamom

Je li povijesni susret na pomolu? u Iranu tvrde da su spremni za glavnog čovjeka SAD-a.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

nuklearni lobi

,

nuklearna energija

,

nuklearna pitanja

,

nuklearni program irana

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je na konferenciji  za internacionalni tisak kako je spreman susresti se s američkim predsjednikom Obamom.

Iran je spreman i za dijalog, dodaje Ahmadinedžad, oko nuklearnih pitanja sa zemljama iz grupe 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) na jedan pravedan i ispravan način. No, ne pristaju na nagodbe oko legitimnog prava Irana da razvija svoj program. To je pitanje za Iran riješeno.

"Nastavit ćemo naš rad u okviru globalnih odredbi i u bliskoj suradnji s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Nikada nećemo pregovarati o očiglednim pravima iranskog naroda", rekao je Ahmadinedžad.

Upravo taj iranski nuklearni program bit će glavna tema skupa Međunarodne agencije za atomsku energiju koji će se održati ovog tjedna u Beču. Iran će predstaviti svoje prijedloge:

"Dvije stvari su nam glavne-stvaranje uvjeta za pacifističko korištenje nuklearne energije i sprješavanje razvoja nuklearnog oružja, precizira iranski predsjednik.

Konferencija za tisak održala se nakon prvog sastanka iranske vlade na čijem je dnevnom redu  bila i rasprava o protestima povodom ponovnog izbora Ahmadinedžada. Teheranski vođa izjavio je da su izbori pokazatelj „moralne pobjede iranskog naroda protiv nemoralnih stranih sila koje su kovale zavjeru. U Iranu postoji prava demokracija".

07.09.2009. 10:44:59
Novi komentar
nužno
nužno