« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Zajednička izjava

Ahmadinedžad i Morales za civilnu nuklearnu energiju

Iranski i bolivijski predsjednik ponovno su se zauzeli za "zakonito pravo svih zemalja na korištenje i razvoj nuklearne energije u mirnodopske svrhe"

(Wikipedia)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

Evo Morales

,

nuklearna energija

Dvojica predsjednika potpisala su zajedničku izjavu nakon susreta u predsjedničkoj rezidenciji u La Pazu, u prigodi Ahmadinedžadova kratkog posjeta Boliviji, bliskom savezniku Irana s kojim zadnjih godina održava pojačanu bilateralnu suradnju.

Ahmadinedžad i Morales su u zajedničkom priopćenju osudili "dvostruki moral nekih" zemalja u svezi s nuklearnom energijom i zatražili su od onih koji posjeduju nuklearno oružje da "sukladno svojim međunarodnim obvezama čim prije donesu nužne mjere za njegovo uništenje".

Nakon Brazila i prije Venezuele, Bolivija je druga postaja Ahmadinedžadova putovanja po Južnoj Americi, gdje se zaustavio na nekoliko sati. Iranski predsjednik želi dobiti diplomatsku potporu za iranski nuklearni program za koji zapadne zemlje smatraju da ima vojnu, a ne civilnu namjenu, kako tvrdi Teheran.

Bolivija i Iran, koji su prije dvije godine pojačali gospodarsku suradnju, i ranije su objavljivali zajedničke izjave o "pravu zemalja na razvoj civilne nuklearne energije".

Bolivija koja posjeduje nekoliko nalazišta uranijeve rude, već je dala do znanja da bi ga mogla izvoziti u Iran, ali isključivo "u svrhu razvoja".

Bolivija, po njezinoj vladi i međunarodnim procjenama, zasad nema industrijske kapacitete za preradu te rude. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 21:45:04
Novi komentar
nužno
nužno