« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
Zagrebačke posvete

Agramerski prolaznici

Kome je Zagreb napisao posebnu posvetu?

Fotografija vijesti
Više o

Muzej za umjetnost i obrt

,

Miroslav Krleža

,

Zagrebačke posvete

,

Agramerski prolaznici

U nazočnosti velikoga broja posjetitelja sinoć je u atriju Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) održan drugi Multimedijalni projekt iz ciklusa "Zagrebačke posvete" pod naslovom "Agramerski prolaznici", posvećen velikanu hrvatske književnosti Miroslavu Krleži.

U projektu su kroz tekstove odnosno tumačenja Krležina djela sudjelovali idejni začetnik projekta glumci Goran Matović i Rade Šerbedžija, književnik Predrag Matvejević, teatrologinja Mani Gotovac i književni kritičar Velimir Visković, autor Enciklopedije Krležijane. U sklopu događaja prikazani su i fragmenti filma Zlatka Sudovića "Krleža".

Govoreći o razlozima pokretanja projekta Zagrebačke posvete, Matović je naglasio kako je njime pokušao upozoriti na zaboravljene pisce kojima je Zagreb bio i ostao duhovna poveznica, a ciklus je počeo sjećanjem na velikana hrvatskog pjesništva Josipa Severa pod nazivom "Atonalni kristal".

Teatrologinja Mani Gotovac smatra kako su takvi projekti i te kako potrebni jer se kroz djela pisaca - večeras iz Krležine velike književne ostavštine, doživi istinska vrijednost. Izrazila je zadovoljstvo što je veliki broj posjetitelja svjedočio kako i danas postoji veliko zanimanje za Krležino djelo u našoj kulturnoj i književnoj javnosti. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 09:11:43
Novi komentar
nužno
nužno