« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MA DA!

Afrički kontinent razdvojit će se na dva dijela

Dio rasjeda u Keniji, 19. ožujka proširio se za 15 metara, a to širenje i dalje traje.

Velika rasjedna dolina
Velika rasjedna dolina (http://www.sevenbyfartourskenya.com)
Više o

Afrika

,

razdvajanje

,

kontinent

U naredih nekoliko milijuna godina, istočni dio afričkog kontinenta odvojit će se od ostatka Afrike. Dokaz tomu je Velika rasjedna dolina koja se prostire od sjeverne Sirije do središnjeg Mozambika, koji se produbio usred obilnih kiša i seizmičkih aktivnosti.

Dio rasjeda u Keniji, 19. ožujka proširio se za 15 metara, a to širenje i dalje traje.

Promjene u rasjedu rezultat su pomicanja tektonskih ploča, a sadašnje promjene najavljuju one buduće. Većina afričkog kontinenta leži na Afričkoj ploči, no veliki okomiti dio istočnog dijela kontinenta smješten je na Somalijskoj ploči. Afrička i Somalijska ploča sastaju se na mjestu poznatome kao Velika rasjedna dolina, duga 3 000 kilometara.

Afričku ploču naziva se još Nubijskom pločom, a u ovom slučaju radi se o tome da će se Nubijska i Somalijska ploča prepoloviti. Proces epirogeneze, tj. pomicanja dijelova litosfere, spor je i dugotrajan proces, popraćen seizmičkim aktivnostima i erupcijama vulkana.

Rasjedi, koji nastaju tim procesom, uzrokuju deformacije na površini Zemlje, a oni u Velikoj rasjednoj dolini vidljivi su čak iz svemira. U sjevernoj Etiopiji prvi rasjedi nastali su prije oko 30 milijuna godina, a odonda se godišnje šire oko 2.5 do 5 centimetara.

Tijekom širenja Somalijske i Nubijske ploče, zahvaćene dijelove na površini Zemlje očekuju potresi, poput onoga prije dva tjedna u Keniji tijekom kojeg su se rušile i kuće.

Piše: Andrea Holi
04.04.2018. 10:32:00
Novi komentar
nužno
nužno