« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
JAČANJE ODNOSA

Afganistan i SAD otvorili 'novu stranicu'

Prvi službeni susret predsjednika HamidaKarzaija i Baracka Obame.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai.
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai. (Corbis)
Više o

SAD

,

NATO

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

jačanje odnosa

,

Ronald Neumann

,

povećanje broja vojnika

Afganistan i SAD otvorili su novu stranicu u odnosima pošto su predsjednici Barack Obama i Hamid Karzai u utorak prvi put razgovarali nakon Obamine inauguracije, isti dan kad je američki predsjednik odobrio povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu za 17 tisuća, objavile su u srijedu agencije.

"Otvorili smo novu stranicu", rekao je Karzaijev glasnogovornik Humajun Hamidzada.

"Predsjednici Obama i Karzai razgovarali su o raznim pitanjima, uključivo mjere za jačanje sigurnosti u regiji, opremu i obuku afganistanske vojske i jačanje bilateralnih odnosa, a razgovarali su i o pojačanju vojnih snaga", rekao je Hamidzada.

Obama je u utorak, u prvoj važnoj odluci u svojstvu vrhovnog američkog zapovjednika, rekao kako je povećanje broja vojnika "nužno za stabilizaciju stanja u Afganistanu koje se pogoršava", ali i upozorio kako se problem neće moći riješiti samo vojnim sredstvima.

Odnosi Kabula i Washingtona bili su napeti nakon Obamine inauguracije, jer je nova američka vlada dvojila da je Karzai sposoban učinkovito upravljati zemljom, a Karzai je uzvraćao optužbama zbog civilnih žrtava u akcijama stranih snaga.

Broj američkih vojnika će se nakon novog povećanja popeti na oko 55 tisuća, uz još 30 tisuća vojnika iz drugih 40 zemalja, većinom članica NATO-a, koji su već raspoređeni u Afganistanu.Afganistanski je predsjednik prošli tjedan priznao da uopće nije razgovarao s novim američkim predsjednikom. Budući da je prije redovito razgovarao s Georgeom Bushom, pojavila su se nagađanja kako Obama tako izražava stajalište da je njegovo mišljenje o Karzaiju mnogo lošije nego njegova prethodnika.

No iz nekih diplomatskih američkih krugova upozoravalo se kako je riječ o tome da Obaminoj administraciji treba vremena da dubinski razmotri svoju politiku prema Afganistanu prije nego počne dijalog s Karzaijem.

"Mnogima se činilo kako se Bush prečesto angažirao i tako onemogućio sadržajniju raspravu o politici. Odgađanje poziva novog predsjednika može biti samo njegova razborita odluka da pričeka dok ne bude siguran što doista želi reći o ključnim pitanjima", rekao je bivši američki veleposlanik u Afganistanu Ronald Neumann.

SAD će ovaj tjedan na sastanku ministara obrane NATO-a od svojih saveznica tražiti da također povećaju broj svojih vojnika u Afganistanu, ali mnoge europske zemlje nisu tome sklone zbog snažna protivljenja domaće javnosti sudjelovanju svojih vojnika u borbenim aktivnostima. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 22:59:36
Novi komentar
nužno
nužno