« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
DEKLARACIJE

Aditivi koje treba izbjegavati

Čitate li deklaracije kad kupujete hranu? Vjerojatno ne baš pretjerano često, kao ni drugi ljudi, no zbog ovih dodataka biste trebali ...

Čitajte prije nego što kupite!
Čitajte prije nego što kupite! (Arhiva)
Više o

aspartam

,

aditivi

,

E951

,

MSG

,

deklaracije

Svježe, prirodno, domaće ... sve to piše na proizvodima koje svakodnevno gledamo na policama trgovina, no kad bismo malo detaljnije pročitali deklaraciju, u većini slučajeva bismo ustanovili da je to obična - laž!

Evo par stvari koje svakako treba izbjeći ako ih ugledate na deklaraciji:

E102 i E123 - umjetna bojila koja su u nekim zemljama i zabranjena, pa potražite proizvode obojane na prirodan način ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100)

E951 - umjetni zaslađivači koji nemaju energetsku vrijednost i daju okus intenzivne slatkoće prava su katastrofa za zdravlje, a pod ovom šifrom predvodi ih aspartam za koji se tvrdi da izaziva rak.

MSG - mononatrijev glutamat ili E621 je zapravo pojačivač okusa koji se obično nalazi u mesnim prerađevinama i gotovim juhama, a kako postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine, bolje vam je bez njega.

Nitrati i nitriti - konzervansi za suhomesnate proizvode, usoljenu ribu i sireve, ometaju prijenos kisika u krvi, djeca su posebno osjetljiva na njih.

Trans masne kiseline - produkt djelomične hidrogenacije biljnih ulja koji je izuzetno štetan za zdravlje srca.

25.08.2016. 15:33:22
Novi komentar
nužno
nužno