« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 12 dana
SAVJETI

A gdje vi skupljati kile po tijelu?

Rasprostranjenost tjelesne masti varira među pojedincima i uvjetovano je faktorima poput genetike, hormona, načina života i općeg zdravlja

Kako to vama ide?
Kako to vama ide? (Arhiva)
Više o

salo

,

kile

,

skupljanje kila

Za početak, ako je važno napomenuti da je raspodjela tjelesne masti jedinstvena za svaku osobu, postoje opći obrasci povezani s različitim tipovima tijela. 

Ektomorfi skladište masnoću po cijelom tijelu - ektomorfi su prepoznatljivi po mršavoj i vitkoj građi tijela s uskim ramenima i bokovima. Često imaju brz metabolizam, što im predstavlja izazov u dobivanju težine ili mišićne mase. Ektomorfi obično skupljaju masnoću ravnomjerno po cijelom tijelu. Iako ektomorfi mogu imati manji rizik od pretilosti, mogu se suočiti sa zdravstvenim problemima povezanim s nedostatkom mišićne mase i nižim razinama tjelesne masti. Za njih je ključno fokusirati se na uravnoteženu prehranu i uključiti trening snage kako bi izgradili mišiće.

Endomorfi skladište masnoću u donjem dijelu tijela - endomorfi obično imaju zaobljeniju ili mekšu građu tijela sa širim strukom i bokovima. Mogu imati sporiji metabolizam, što im olakšava dobivanje težine, ali i otežava gubitak iste. Endomorfi obično skupljaju masnoću u donjem dijelu trbuha, bokovima i bedrima. Također mogu imati veći postotak ukupne tjelesne masti, s većom sklonosti za skladištenjem masnoće unutar tijela oko organa (visceralna masnoća). Za njih je važno fokusirati se na uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu i kardiovaskularne aktivnosti kako bi upravljali težinom i poboljšali opće zdravlje.

Mezomorfi skladište masnoću u gornjem dijelu tijela - mezomorfi se karakteriziraju mišićavijom i atletskom građom tijela, sa širim ramenima i uskim strukom. Obično imaju prirodno viši postotak mišićne mase te im može biti lakše dobivati i gubiti težinu. Obično skupljaju masnoću u gornjem dijelu tijela, uključujući prsa i trbuh. Iako mogu ravnomjerno dobivati težinu, imaju sklonost skladištenju masnoće oko srednjeg dijela tijela. Dobro reagiraju na trening snage i mogu održavati zdravu tjelesnu kompoziciju. Ipak, trebali bi i dalje paziti na očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i usvajati uravnoteženu prehranu kako bi spriječili prekomjerno nakupljanje masti.

16.01.2024. 12:57:15
Novi komentar
nužno
nužno