« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MYTHBUSTERS

9 mitova o ljudskom tijelu

Ljudsko tijelo je fantastičan organizam prepun čudesa, no tijekom odrastanja često slušamo neke mitove koje poslije usvajamo kao neupitne istine - a zapravo nemaju veze s mozgom

Brijanje neće ojačati dlake
Brijanje neće ojačati dlake (DeviantArt)
Više o

mitovi

,

ljudsko tijelo

Mitovi o ljudskom tijelu i njegovim funkcijama često su toliko ukorijenjeni u svakodnevicu da ih ne razlikujemo od istine - a zapravo bismo trebali, jer nam mogu štetiti.

Evo 9 najčešćih mitova u koje vjerujemo.

Ovo su mitovi u koje vjerujemo:

Alkohol ubija moždane stanice - nakon noći opijanja često vam se čini da ne razmišljate normalno? Alkohol nije štetan, osim ako ne pijete čisti etilalkohol, tako da nećete naštetiti moždanim stanicama.

Čitanje u polumraku kvari vid - kada čitate u slabo osvijetljenoj prostoriji, oči se naprežu malo više nego inače, ali nema niti jednog znanstvenog  dokaza da ćete dugoročno naštetiti svom vidu. Polumrak će uzrokovati brži umor očiju i suvoću, ali bez posljedica, osim ako stalno čitate u mraku.

Debljamo se zbog sporog metabolizma - pretpostavlja se da brži metabolizam uzrokuje izgaranje više kalorija. No, pretilost nije uzrokovana samo sporim metabolizmom, već i drugim faktorima kao što su nezdrava prehrana ili nedostatak vježbanja.

Dlake rastu gušće nakon brijanja - vrlo je rašireno uvjerenje da brijanje dlačica uzrokuje njihovo učvršćivanje nakon što ponovno narastu, no kako brijanje zapravo uklanja samo mrtve dijelove dlačica na površini kože, to nema veze s rastom.  

Mokra kosa zimi uzrokuje prehladu - iako se vjeruje da hladnoća uzrokuje nastanak prehlade, ne postoji povezanost između njih. Veća je vjerojatnost da se zimi ljudi zaraze u zatvorenim prostorima jer prenose viruse jedni na druge. Stručnjaci čak tvrde da hladno vrijeme pomaže jačanju imuniteta za budućnost.

Moramo piti osam čaša vode - savjet se odnosio na sve tekućine, a ne samo na vodu. Ljudskom tijelu je potrebno puno tekućine, no kako se ona unosi i hranom i drugim napitcima, osam čaša vode obično je previše. 

Opasno je buditi mjesečara - vjeruje se da je opasno buditi osobu koja mjesečari, ali zapravo je lošiji izbor pustiti ga na miru jer se može povrijediti. Najbolje je otpratiti ga natrag do kreveta jer se tako neće osjećati dezorijentirano i zbunjeno.

Superfit znači superzdrav - bavljenje sportom je zdravo, ali pretjerivanje u vježbanju uzrokuje zdravstvene probleme. Profesionalni sportaši zapravo imaju vrlo velik rizik za povrede, ali nisu samo oni u opasnosti. Ako vježbate svakodnevno duže od dva sata, veća je mogućnost za nastanak kroničnog umora, nesanice, depresije, problema s menstrualnim ciklusom i smanjene seksualne želje.

Visok zaštitni faktor štiti od raka kože - sredstva za zaštitu od sunca štite kožu od nastanka opekotina i preuranjenog starenja, ali nisu dovoljna i potpuna zaštita od nastanka raka kože. Kada provodite vrijeme na suncu, obavezno koristite sredstva koja sadrže zaštitu od UVB i UVA zraka, a tijekom dijela dana kad je sunce najjače (od 11 do 16 sati) držite se hladovine.

16.10.2016. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno