« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
crno tržište

8 tisuća kuna za mjesto u studentskom domu

Smještaj u studentskom domu još uvijek je najpovoljniji a studenti su za njega spremni na sve

(Cropix)
Više o

studentski domovi

Nevjerojatno je koliko su studenti spremni na crno platiti za mjesto u studentskom domu. Cifre se penju do čak 8000 kuna.

Svima je hitno, svi plaćaju odmah i nude 100 eura više od svih drugih. Tako studenti mole svoje kolege koji su imali više sreće da mjesto u studentskom domu koje su dobili, a koje ne žele, prodaju baš njima.

Poznato je da u studentskim domovima u Zagrebu, ali i u svim drugim gradovima, kronično nedostaje mjesta u domovima. Kriza je očito pospješila potragu za studentskim sobama koje su, unatoč poskupljenju, još uvijek najpovoljniji smještaj.

Možda i zbog krize, ove jeseni trgovci na crno imaju velike apetite. Pogotovu u Zagrebu gdje mjesto u domu najčešće prodaju za 7 do 8 tisuća kuna.

Ništa je to u usporedbi s privatnim smještajem koji bi studente i njihove roditelje za 10 mjeseci studiranja stajao najmanje 15 tisuća kuna.

Najtraženije je Cvjetno naselje koje je i najbolje opremljeno i ima dosta soba s vlastitom kupaonicom, za razliku od studentskog doma Stjepan Radić na Savi.

Izgledi da prodavače uhvati kontrola, kažu trgovci sami, ravni su nuli. Takvo što može se dogoditi jedino ako ih netko prijavi iz čiste zlobe.

Iako su izbacivanja ilegalaca iz domova rijetkost, ipak ih ima. U Zagrebu, u kojem se mjesta u studentskim domovina najčešće prodaju, lani je takvih slučajeva bilo dvadesetak. No, prije tri godine ta je brojka bila dvostruko veća što znači da se kontrole smanjuju.

Studentica povijesti i geografije koja trenutačno živi u domu Cvjetno naselje i sama je, kaže, dva puta kupila dom.

- Nikad nisam dala više od 4000 kuna za dom niti bih dala jer te sobe ne vrijede više. Ali znam da studenti u rujnu domove prodaju po astronomskim cijenama, ali past će one u listopadu i studenom. Tada domove prodaju za sitniš - kaže studentica.

Kao i zagrebački, i splitski studenti koji žele kupiti mjesto u domu morat će ove jeseni jače odriješiti kesu jer mjesta u splitskim domovima ove godine ima manje nego lani zbog prodaje studentskog doma Spinut. Cijene su i tamo dosegnule 7000 kuna. Čini se da osječki studenti koji ilegalna mjesta u studentskim domovima plaćaju oko 3500 kuna trebaju biti sretni.

13.09.2009. 22:00:58
Novi komentar
nužno
nužno