« Film
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
trk u kino

7. Zagreb film festival

Ove će godine filmofili doći na svoje - predstavljen je prošireni program ZFF-a

(Petar Atletić/ CROPIX)
Više o

kino Europa

,

Zagreb Film Festival

,

filmski festival

,

kino Tuškanac

,

ZFF

,

Zlatna kolica ZFF

,

zagreb-info

Organizatori ZFF-a ove su godine najavili proširenje festivala - osim već poznatih programa Matineje, Vip Biblijada, Moj prvi film i Velikih 5, ponuda je proširena s tri nova programa: Film kao propaganda, Omnibusi te filmovi producenata debitantskih filmova. Kinima SC i Europa ove se godine pridružuju kino Tuškanac i Movieplex.

Kockice ponovno prikazuju hrvatske debitantske naslove, u Matinejama će ZFF u suradnji s hrvatskim distributerima premijerno prikazati 5 novih, jesenskih naslova, a Vip Bibijada ponovno za djecu priprema bogat program u kinu Europa. Novost je da će filmovi Vip Bibijade reprizno biti prikazivani u kinu Movieplex, u centru Kaptol, u popodnevnom terminu, prikladnu i za roditelje i za djecu.

Od 18. do 24. listopada bit će prikazano oko 90 filmova. Uz glavni konkurentski program u kojem se nalazi 10 do 12 dugometražnih i 15 kratkih igranih te 12 dokumentarnih filmova u borbi za Zlatna kolica, bogat festivalski repertoar raspoređen je i u osam popratnih programa.

Omiljeni program zagrebačkih filmofila Moj prvi film ove godine u fokus stavlja španjolske redatelje pa će tako publika moći vidjeti i debitantske filmove Alejandra Amenábara (redatelj poznatog filma "Abre los ojos" te dobitnik nagrade EFA 2004. godine za film "Mar adentro") i Julia Médema (nagrađen 1993. u Cannesu za "The Red Squirrel"). Nastavlja se i program Velikih 5, u kojem vrijedi izdvojiti novi film poznatog britanskog redatelja Shanea Meadowsa - "Somers Town" te "Caos Calmo" Antonia Grimaldia, u kojem se u glavnoj ulozi pojavljuje talijanski glumac, pisac, redatelj i producent Nanni Moretti.

Jedan od tri nova programa - Film kao propaganda donosi filmove koji su u zemljama s totalitarnim režimima te režime prikazivali u pozitivnom svjetlu te zatomljivali njihove negativne strane. Potaknuti skorašnjom premijerom omnibusa "Zagrebačke priče", u programu Omnibusi organizatori su odlučili donijeti priče iz još nekih gradova svijeta - New Yorka ("New York Stories"), Montreala, i Tokya, a poseban je program posvećen producentima debitantskih filmova - svojevrstan hommage ljudima koji su imali hrabrosti producirati debitantske filmove. Ove godine bit će predstavljeni i filmovi producenata Mikea Downeya i Sam Taylor koje su režirali debitanti.

Nagrada festivala zove se Zlatna kolica, a dodjeljuje se u kategorijama: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji kratki igrani i dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji te najbolji film u domaćoj konkurenciji.

16.09.2009. 19:18:22
Novi komentar
nužno
nužno