« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

7 savjeta za preživljavanje vrućina bez klime

Vrijeme je posebno opasnoo za starije osobe i trudnice, a oni bez klima uređaja gotovo da ne mogu funkcionirati

Rashladite se prirodno
Rashladite se prirodno (Arhiva)
Više o

kako se rashladiti

,

rashlađivanje

,

bez klime

Paklene temperature mnoge tjeraju da ostanu u kući. Vrijeme je posebno opasnoo za starije osobe i trudnice, a oni bez klima uređaja gotovo da ne mogu funkcionirati.

Srećom, postoje prirodni i jeftini načini na koje se možete rashladiti

Blokirajte sunce - spustite rolete i zastore kako bi blokirali sunce i onemogućili pregrijavanje sobe. Zavjese za zamračivanje upijaju sunčeve zrake i najblje funkcioniraju za velike prozore. 

Jedite manje obroke redovito - tijelo se zagrijava pri razgradnji hrane pa zaobiđite tešku, masnu, ljutu i jako začinjenu hranu. Konzumirajte manje porcije kako bi vam se organizam manje grijao, a najbolje su opcije hrana s mnogo vode poput voća, krastavaca, salate, tikvica, celera itd. 

Kreativnost - možete improvizirati klimu, ako posjedujete ventilator, posudu i blokove leda. Pozicionirajte posudu punu leda ispred ventilatora. Ventilator će 'pokupiti hladnu vodu s površine leda, a raspršivat će osvježavajuću 'maglicu'. Ovo je odličan trik za rashlađivanje!

Ne koristite kućanske aparate koji griju - po ovakvim je temperaturama najbolje jesti hladne i lagane obroke, a to pravilo pomaže i u održavanju vašeg prostora hladnijim. Pokušajte što manje koristiti štednjak i pećinu jer oni najviše otpuštaju toplinu. Kosu nemojte sušiti fenom, ako ne morate, a pripazite i da gasit svjetla iza sebe. 

Pamuk, uvijek - za vrijeme ljetnih mjeseci posebno je bitno odabrati pravu odjeću. Kako bi koži omogućili da diše i da se što manje znojite, nosite pamučne odjevne predmete. Zaobiđite tamne boje, a fokusirajte se na bijelu odjeću koja odbija toplinu. 

Voda, puno - ne možemo dovoljno naglasiti koliko je unos tekućine bitan. Međutim, bitno je i što pijete pa vas tako zašećereni sokovi neće rashladiti, ali voda s komadima voća hoće. Hladna voda najbolji je izbor za smanjivanje temperature tijela iznutra. 

Zatvorite prozore - čini se kontradiktorno, ali toplina ulazi kroz otvorene prozore i postepeno zagrijava sobe. Čim se sunce pojavi zatvorite prozore kako bi se hladniji zrak zadržao dulje u vašoj kući. 

 

11.08.2018. 13:29:00
Novi komentar
nužno
nužno