« Film
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
NEMILOSRDNI GADOVI

7 najboljih filmova Ridleyja Scotta

Iako mu "Savjetnik" nije uspio, ne treba prerano otpisati Ridleyja Scotta, imao je on već flopova u karijeri, no i filmografiju s kojom se malo tko može pohvaliti, a mi smo izabrali sedam najboljih

Alien je postao legenda
Alien je postao legenda (Arhiva)
Više o

Ridley Scott

,

Alien

,

najbolji filmovi

,

gladijator

,

Blade Runner

Jedan od najvećih još uvijek aktivnih holivudskih redatelja, Ridley Scott, nikako da izađe iz krize u koju je zapao, naime „Savjetnik" je treći njegov film za redom, nakon „Robina Hooda" i „Prometeja", koji ne izaziva uzdahe kao što smo od njega navikli, a posljednji jači film koji je potpisao bilo je „Tijelo od laži" iz 2008. godine.

I dok on trenutno snima novi film, biblijski spektakl o Mojsiju pod naslovom „Egzodus" kojim očito želi nastaviti tamo gdje je stao s „Gladijatorom" i „Kraljevstvom nebeskim", mi smo malo skenirali memoriju i napravili svojevrsni the best of Ridley Scott. Bio bi to sjajan ciklus za prikazivanje, samo kad bi ga netko imao volje prirediti.

Kad bismo bili u prilici, prije svakog filma pustili bismo jednu Scottovu reklamu koje su mu sedamdesetih i osamdesetih godina podjednako nabildale reputaciju kao i sami filmovi. Ne samo ona glasovita reklama za MacIntosh u kojoj se koristio motivima Orwellove „1984-te", već i mnoge druge komercijalne spotove, primjerice za Orange ili Kodak. Danas one ne izgledaju tako senzacionalno, no u ono vrijeme bile su doista atraktivne jer su u format reklamnog spota unosile filmski način razmišljanja, dok je s druge strane najveća Scottova filmska inovacija tog vremena bilo upravo unošenje estetike reklamnog spota u mainstream filmove.

Kad se Ridleyjev narativni i vizualni talent, dakle estetizirana fotografija, naglašena ugođajnost i stilske bravure, spojio s dobrom pričom, odnosno scenarijem, dobili smo „Blade Runnera" ili „Aliena", no kad bi naišao na šuplji scenarij, film bi ispao čisti trash. Na takvoj top listi dobro bi kotirali filmovi poput „1492: Osvajanje raja", „Paklenog mora" ili „G.I. Jane", a nemali broj kritičara toj bi listi pridodao i „Hannibala", no mi ćemo se ovaj put zadržati samo na onoj najboljem dijelu Scottove filmografije.

Veliki britanski majstor, poput svog idola Stanleyja Kubricka, nikad nije dobio Oscara, iako smo uvjereni da ga je zaslužio najmanje triput. Na best of listi našlo se mjesta i za „Gladijatora" i „Pad crnog jastreba", no veliko Scottovo trojstvo predstavljaju filmovi „Alien", „Blade Runner" i „Thelma i Louise".

Koji je od spomenutih filmova na kojem mjestu te koji filmovi čine ostatak liste možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

26.11.2013. 10:22:47
Novi komentar
nužno
nužno