« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

7 čudnih stvari kojima se naše tijelo štiti

Sustav obrambenog mehanizma jedan je od bioloških sustava u organizmu koji nas štiti 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu od cijelog niza potencijalnih opasnosti

Zijevanje nam hladi mozak
Zijevanje nam hladi mozak (Arhiva)
Više o

štucanje

,

ljudsko tijelo

,

kihanje

,

zijevanje

,

obrambeni mehanizam

Ljudsko tijelo je stvarno fascinantan skup bioloških sustava koje često može biti teško razumjeti. Sustav obrambenog mehanizma jedan je od njih. Štiti nas 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, od niza potencijalnih opasnosti.

Postoji sedam fascinantnih stvari za koje možda niste ni svjesni da vas štite:

Gubitak sjećanja - ne možete se nikako sjetiti onog neugodnog doživljaja od prije par godina. I to je obrambeni mehanizam. Do gubitka sjećanja često dolazi nakon jako neugodnih iskustava. Naš  mozak doslovno izbriše najgore trenutke iz pamćenja.

Istezanje - ujutro se instiktivno istežemo i protežemo kako bi pripremili tijelo za fizički teret koji očekujemo tijekom dana. U isto vrijeme, istezanje je dobro za mišiće,  obnavlja protok krvi i poboljšava raspoloženje

Kihanje - obično kišemo kad su nam nosni prolazi puni alergena, prašine, mikroba... Kihanje je način kojim ih izbacujemo iz tijela.

Smežurana koža - bore koje se pojave na koži dlana imaju važnu ulogu. Do njih dolazi kad tijelo osjeti da je povećana količina vlage oko vas i da bi okoliš mogao biti sklizak. Tad se koža na rukama počinje mijenjati na način da vam olakša hvatanje za glatke površine.

Suze - osim što štite sluznicu oka, kad strani objekti dođu u kontakt s njim, suze su i instrument 'emocionalne obrane'. Znanstvenici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, snažan izvor iritacije, kako bi nam skrenulo pozornost s boli koju trenutno osjećamo.

Štucanje - kad brzo jedemo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedamo, može doći do viška zraka u grlu - gdje mu nije mjesto i dolazi do iritacije usko povezane s želucom i dijafragmom. Rezultat je štucanje.

Zijevanje - glavna svrha zijevanja je hlađenje mozga nakon 'pregrijavanja' ili preopterećenja.

19.01.2017. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno