« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
MMMM

5 začinskih biljki za svaki dom

Koristit ćemo ih u pripremi slasnih jela kojima daje savršenu ravnotežu okusa, a ujedno su prepune dobrobiti za naše zdravlje

Peršin nije samo dekoracija na hrani...
Peršin nije samo dekoracija na hrani... (Arhiva)
Više o

začini

,

kadulja

,

timijan

,

menta

,

bosiljak

,

peršin

Začinsko bilje donosi dvostruku korist u dom - unijet će toliko potrebno zelenilo u dom, a uz to će nam hrana biti ukusnija.

Naravno, koristit ćemo ga u pripremi slasnih jela kojima daje savršenu ravnotežu okusa, a ujedno je prepuno dobrobiti za naše zdravlje.

Stoga, evo 5 komada koje ćete lako uzgojiti, a i uživati u njihovom okusu:

Bosiljak - prepun je antioksidandansa, no također ima antiseptičko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje pa se često koristi kao pomoć tijekom nadutosti, prilikom nedostatka apetita, pri prisutnosti plinova i bubrežnog kamenca, ali i kao sredstvo koje ublažava akne, ožiljke te ubrzava proces zacjeljivanja porezotina.

Kadulja - smatra se jednim od najzdravijih začina svijeta te je i neizostavan dio mediteranske prehrane. Prepuna je medicinskih dobrobiti: ima antibiotičko djelovanje, uspješno se bori protiv štetnih mikroorganizama u našem tijelu, a poznato je i njezino protuupalno djelovanje. Čaj od kadulje često se koristi za želučane tegobe, bolesti desni i astmu, a dobra je vijest da dvije šalice dnevno mogu pomoći i osobama koje se pretjerano znoje.

Menta - čaj od mente pomaže u problemima s probavom te ujedno ima i snažno protuupalno djelovanje. Prepuna je vitamina A i C, kao i minerala magnezija i željeza.

Peršin - peršin ima brojne zdravstvene prednosti. Prepun je antioksidansa, flavonoida, folne kiseline te vitamina C, B12, K i A.

Timijan - još se u antičko doba koristio kao pomoć u liječenju širokog raspona bolesti kao što su kašalj, bol u prsima, bronhitis i upala grla. Također je već tada primijećeno da značajno utječe na rješavanje problema s probavom.

17.08.2019. 13:31:00
Novi komentar
nužno
nužno