« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

5 stvari za koje se ne koristi maslinovo ulje

Maslinovo ulje se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti

Kad treba izbjegavati maslinjak?
Kad treba izbjegavati maslinjak? (Arhiva)
Više o

maslinovo ulje

,

kuhanje

,

njega

Masline sadrži brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva.

Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

Kada se ulje od ovog ploda ne bi trebalo koristiti?

Kao preparat za njegu kože sklone aknama - vjerojatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a često ga se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore

>> Maslinovo ulje čuva pamćenje >>

Niste sigurni da je kvalitetno - prije nego maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto talijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

Za pripremu kolača - prema riječima proizvođača Olivers & Co., u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti okus npr. kolača.

>> Maslinovo ulje ipak je lošije od biljnog za kolesterol? >>

Za prženje - određeni broj stručnjaka u kulinarstvu tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže da se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega - 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

>> Koristite maslinovo ulje >>

Za roštilj - mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerojatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahtijeva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada ju možete lagano premazati maslinovim uljem.

18.08.2021. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno