« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
PROVJERITE

5 stvari koje niste znali o muškarcima

Ovo možda jest muški svijet, ali dobro je znati neke manje poznate činjenice koje vam mogu olakšati boravak u njemu

Što sve treba znati o muškarcima
Što sve treba znati o muškarcima (Shutterstock)
Više o

muškarci

,

pogrešne činjenice

1. Žene misle da su muškarci pametniji - britanski istraživač Adrain Furnham, profesor psihologije na Londonskom sveučilištu, analizirao je rezultate 30 međunarodnih studija koje su mjerile i uspoređivale kvocijent inteligencije muškaraca i žena. Premda je zaključio da je IQ spolova podjednak, također je primijetio važnu razliku u percepciji inteligencije. Kolektivno, muškarci i žene smatraju muškarce pametnijima - pametnijima nego što doista jesu. Furnham je ovo pripisao kulturama i generacijama: oba spola smatraju sinove, očeve i djedove inteligentnijima od kćeri, majki i baki.

2. Muškarci imaju vlastiti biološki sat - kako muškarci stare, godišnje gube otprilike 1 posto testosterona. Posljedica tog deficita jest opadanje proizvodnje sperme, a ona koja se proizvodi lošije je kvalitete. Zbog tog razloga, što je osoba starija, veće su šanse da će joj djeca patiti od bolesti poput autizma, shizofrenije ili Downovog sindroma. Kako bi objasnili zašto, stručnjaci ukazuju na diobu stanica: svakih 16 dana stanice koje stvaraju spermu i određuju genetski kod prolaze proces diobe. Do dobi od 50 godina, to se dogodilo stotinama i stotinama puta, a svaki put genetski bi kod postao podložniji promjenama koje mogu povećati genetske abnormalnosti, što rezultira defektima kod rođenja.

3. Kćeri više utječu na muškarce nego sinovi - efekti koje kćeri imaju na očeve konstantno su se proučavali posljednjih 25 godina, s vrlo sličnim rezultatima. Naime, muškarci s kćerima postaju senzibilniji na diskriminaciju i nasilje prema ženama, te jednake mogućnosti na radnim mjestima.

4. Muškarci bolje podnose bol od žena - ovo nije nešto što dame vole čuti, no kako istraživanja iznova i iznova pokazuju, čini se da je tako. No umjesto da se razlogom smatra želja da se bude macho, pravo objašnjenje nalazi se u hormonu estrogenu. Za žene, nivo ovog hormona varira prema određenom mjesecu. Kad dosegnu veći nivo tijekom menstrualnog ciklusa ili trudnoće, to potiče reakciju u mozgu na bol otpuštanjem endorfina, koji umanjuju njene signale. Kada je nivo estrogena nizak, ovaj sustav koordinacije boli postaje manje efektivan. Drugim rječima, tolerancija na bol funkcija je hormona. Ovo bi trebalo eliminirati jedini ženski adut u rukavu koje koriste za toleranciju boli: porođaj.

5. Brak pogoduje muškarcima - mnogo činjenica ukazuje na ovo. Za početak, oženjeni muškarci manje su depresivni za razliku od udanih žena. Žene ne samo da ulaze u brak s većim očekivanjima, već također pokušavaju zakopati neke aspekte svoje osobnosti koje najviše vole kako bi ispunile ulogu ˝idealne supruge˝.

21.12.2012. 11:05:00
Novi komentar
nužno
nužno