« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
ČISTO...

5 stvari koje morate očistiti u kuhinji

Kako bi ostali zdravi i izbjegli bolesti koje se prenose hranom, potrebno je temeljito očistiti predmete koje koristimo za kuhanje

Neka bude uredno i čisto
Neka bude uredno i čisto (Arhiva)
Više o

kuhinja

,

čišćenje

Hrana se treba pripremati čista, ali i na čistim mjestima u kući - koliko vam je puta palo na pamet samo malo pomaknuti hrpe čaša i svega ostalog i narezati, recimo, jabuku?

Nije baš najpametnije, vjerujte, pa kako bi ostali zdravi i izbjegli bolesti koje se prenose hranom, potrebno je temeljito očistiti predmete koje koristimo za kuhanje.

Ovo je pet kuhinjskih predmeta koji sadrže najviše bakterija.

Daska za rezanje - dasku za rezanje koristimo gotovo svakodnevno, i za rezanje mesa i za rezanje povrća. Upravo zbog toga, ovaj predmet je pun bakterija. Kako očistiti dasku za rezanje? Ovaj predmet ne biste trebali prati u perilici posuđa jer toplina u perilici može uzrokovati pucanje daske ili je može iskriviti. Dasku možete oprati vodom i sredstvom za pranje posuđa nakon čega je trebate ostaviti da se prirodno osuši. Uz to, dasku možete poprskati i razrijeđenom smjesom izbjeljivača nakon čega je trebate temeljito isprati toplom vodom. Treba napomenuti da biste trebali imati barem dvije daske za rezanje, pri čemu bi jednu trebali koristiti samo za meso, a drugu samo za povrće.

Kuhinjske krpe i spužve - ovo su izuzetno kontaminirani proizvodi, a Medicinski centar Sveučilišta u Rochesteru zbog toga savjetuje da spužve uopće ne koristite. Umjesto toga preporučuje se korištenje krpa koje možete lako oprati u perilici posuđa. No, ako koristite spužve, onda bi ih trebali mijenjati barem jednom tjednom. Kako očistiti krpe i spužve? Poželjno je svaki dan koristiti čistu krpu. Nakon korištenja, temeljito je isperite vodom i sredstvom za pranje posuđa ili je operite u perilici posuđa. Najlakši način za čišćenje spužvice jest da je mokru stavite u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi. Ovom metodom uklonit ćete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli.

Kuhinjske površine - kuhinjsku ploču, odnosno radnu površinu na kojoj kuhate treba redovito čistiti i dezinficirati. Kako je ispravno očistiti? Najprije obrišite kuhinjsku površinu kako biste uklonili mrvice i mrlje. Nakon toga je možete dezinficirati dezinficijensom za kuhinjske površine koji možete kupiti u trgovini. Prilikom korištenja ovog sredstva pratite upute koje su navedene na naljepnici dezinficijensa.

Otvarač konzervi - prema sveučilištu Rochester, otvarač konzervi najkontaminiranije je stvar u našoj kuhinji. Samo se pokušajte sjetiti kada ste zadnji put oprali ovaj predmet. Kako ga ispravno očistiti? Nakon što otvorite konzervu, otvarač isperite vodom i sredstvom za pranje posuđa. Uz to, dodatno ga možete očistiti i dezinficijensom nakon čega ga trebate ostaviti da se dobro osuši.

Sudoper - sudoper i odvod žarišna su točka za klice, pogotovo ako kuhate meso ili ribu. Kako ih očistiti? Svakih jedan do dva tjedna u odvod ulijte šalicu vruće vode, a zatim jednu šalicu nerazrijeđenog izbjeljivača i pustite neka odstoji preko noći. Ovaj trik ubija i neugodne mirise, piše Real Simple.

01.02.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.02.2021. 10:00
    sudoper prvo
Novi komentar
nužno
nužno