« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
PRIPAZITE

5 problema sa začinjeno hranom

Određene svjetske kuhinje su specifične po začinjenoj i pikantnoj hrani, no, ljudsko tijelo izrazito intenzivno reagira na začinjenu hranu

Treba biti pažljiv
Treba biti pažljiv (Arhiva)
Više o

začini

,

začinjena hrana

Volite li začinjenu hranu? Imate li problema kad pojedete nešto prilično ljuto? Ništa čudno, nekim ljudima suze oči, curi im nos, osjećaju trnce u jeziku ili im se zacrvene uši.

Osim toga, ovakva hrana ima određene prednosti, no i nedostatke za ljudski organizam.

Bori se protiv infekcija - začini su bogati antioksidantima, imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva. To može pomoći u suzbijanju infekcija u tijelu uklanjanjem elemenata koji uzrokuju bolest.

Pomaže u prevenciji raka - prema studijama, začinjena hrana može djelovati na stanice raka i može ih eliminirati ili ograničiti njihov rast. Može spriječiti ili usporiti rast stanica raka, smanjujući time pogoršanje bolesti.

Produžuje životni vijek - prema studiji Harvarda i Kineskog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, redovita konzumacija začina može pomoći ljudima da žive duže.

Smanjuje upalu - začini imaju protuupalna svojstva. Zato je pikantna hrana izvrstan saveznik u liječenju određenih zdravstvenih stanja poput glavobolje, autoimunih bolesti, artritisa i mučnine.

Ubrzava metabolizam - prisutnost antioksidansa u začinima može ubrzati metabolizam, što može pomoći u kontroli tjelesne težine, piše Times Of India.

No, nije to jednostavno, jer različiti ljudi imaju različitu razinu tolerancije na začine. Začinjena hrana može pogoršati postojeće probleme s probavom.

Osim toga, može naštetiti okusnim pupoljcima pa se zato uvijek savjetuje konzumacija umjereno začinjene hrane.

24.02.2021. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.02.2021. 11:40
    jako ubrzava metbolizam
Novi komentar
nužno
nužno