« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina
SJAJNO!

5 navika koje bi vam mogle produljiti život za deset godina

Samo pet jednostavnih navika moglo bi vam pomoći da poživite u prosjeku i deset godina dulje, tvrde stručnjaci s Harvarda.

Produžite si život!
Produžite si život! (Pixabay)
Više o

dugovječnost

,

način života

,

promjene

Promjenom životnog stila, žene bi mogle živjeti do 14, a muškarci do 12 godina dulje.
Evo o čemu se radi: da biste živjeli dulje, morate unijeti promjene u sljedeće aspekte života: jesti zdravije, redovito vježbati, održavati zdravu tjelesnu težinu te izbjegavati alkohol i pušenje.

Ništa od toga nije nam nepoznato, no svojim istraživanjem stručnjaci na Harvardu uspjeli su dokazati koliko su zapravo dalekosežne posljedice našeg životnog stila.

Osobe koje su živjele na spomenuti način imale su 82% manje šansi za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti i 65% manje šansi umrijeti od karcinoma od onih koji nisu živjeli prema ovim smjernicama - pokazalo je tridesetogodišnje istraživanje.

Gledajući ukupne rezultate, 75% manje preuranjenih smrtnih slučajeva predviđa se za grupu pojedinaca koji se „drže pravila".

Studija se provodila tijekom 34 godine na 78 865 žena u SAD-u i na 44 354 muškaraca tijekom 27 godina, a objavljena je u časopisu Circulation.

Osobe od 79.3 godine u SAD-u suočavaju se s kraćim životnim vijekom od starijih osoba u ostalim visokorazvijenim zemljama, što je potaknulo stručnjake na to da otkriju kako da im se omogući da žive dulje.

Jedino što će sigurno uroditi pozitivnim rezultatima je prestanak pušenja i konzumacije alkohola, održavanjem zdravog indeksa tjelesne težine, bavljenje aktivnošću barem 30 minuta dnevno i zdrava prehrana.

Ako se pedesetogodišnja žena počne pridržavati ovih pravila, u teoriji može živjeti još 43 godine. Ako se ne pridržava ni jednoga od njih, preostaje joj još 29 godina.
Muškarcima od 50 godine ove navike mogu priskrbiti još 38 godina, a ignoriranje svake od njih amo 26.

Dakako, ovo istraživanje neće ići u prilog samo stanovnicima SAD-a. Opće je pravilo da bi svaki pojedinac, bilo gdje u svijetu, trebao nastojati živjeti što zdravije. Sada kada znamo na što trebamo paziti, stvari postaju još lakše.

Piše: Andrea Holi
02.05.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno