« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ŠTO NAS ČEKA?

5 mobitela budućnosti

Otkad je predstavljen iPhone, tržište mobitela doživjelo je svoj procvat...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

mobiteli

,

iPhone

,

BlackBerry

,

smartphone

,

9. svibnja

Prije njega, model mobitela pod imenom smartphone koristili su samo poslovni ljudi, a iPhone je ovaj koncept predstavio široj javnosti. Danas se čini kako je samo pitanje vremena prije nego najnoviji smartphone koji dođe na tržište bude deklariran kao ubojica iPhonea. No, iPhone se i dalje nastavlja dobro prodavati s novim dodacima. Ipak, i druga velika imena ulaze u utrku i uskoro bi moglo doći do ozbiljne konkurencije na tržištu.

iPhone - mnogi novinari i stručnjaci hvale ovaj Appleov mobitel, ali mnogi i kritiziraju iPhoneovog partnera u SAD-u: AT&T. Kritike se odnose na lošu kvalitetu poziva kao i na nejednaku mogućnost povezivanja na mreži. I dok AT&T nastavlja razvijati svoju infrastrukturu kako bi usluge učinio boljima, neki korisnici pozivaju Apple da se otvori i drugim telekomunikacijskim kompanijama. No tu postoji nekoliko prepreka. Prvi je problem što je Apple potpisao ekskluzivan ugovor s AT&T. Drugi je taj što AT&T i T-Mobile koriste samo GSM tehnologiju. Kako bi ga učinio dostupnim i ostalim tehnologijama, Apple bi morao napraviti iPhone koji prima i CDMA signale.

>> Kako odabrati pravi mobitel?

Google phone - 2007. počele su spekulacije o tome kako bi Google mogao ući u smartphone tržište. Ispostavilo se kako Google nije zainteresiran za hardver. Umjesto toga kompanija je dizajnirala operativni sustav Android. Googleov pristup je bio radije razvoj OS-a nego samog uređaja, a njegovi partneri napravit će ostatak posla. I dok postoji samo jedna linija iPhonea, mnogi različiti smartphoneovi koriste Android operativni sustav. No krajem 2009. pojavile su se glasine kako i Google namjerava razviti svoj uređaj. Takva strategija dozvolila bi Googleu da stvori vlastiti brand na tržištu mobitela, ali bi ga također stavila u direktnu konkurenciju s ostalim uređajima koji koriste Android OS.

Microsoft Zune Phone - Microsoft se nalazi i na tržištu smartphonea i MP3 playera. Kompanija je proizvela operativni sustav Windows Mobile za smartphone uređaje, a njihova linija osobnih media playera zove se Zune. No može li se uređaj koji kombinira Microsoftovo iskustvo sa smatrphone uređajima i media playerima uskoro pojaviti na tržištu? Najveća prednost koji Appleov iPod ima jest mogućnost korištenja aplikacija iz App Storea. Microsoftov Zune HD ne može koristiti Windows Mobile aplikacije. Stoga, uređaj koji kombinira to dvoje nužnost je ako Microsoft želi biti konkurentan na tržištu smartphonea.

BlackBerry smartphone - ovi uređaji svoju su popularnost stekli uglavnom među poslovnim ljudima, međutim s novim modelima poput Curvea, Storma ili Pearla, BlackBerry je zadobio pažnju šire javnosti. I dok je kompanija pokazala inovacije u dizajnu uređaja, bazična korisnička podršta slabije se razvija. Možda najveći prigovor jest surfanje internetom. Ako kompanija uloži određeni napor kako bi unaprijedila te segmente, BlackBerry bi uskoro mogao nadmašiti prodaju konkurencije.

Palm smartphone - Palm Treo ima posebno mjesto u srcima mnogih korisnika. Počeo je kao osobni digitalni asistent bez telefonskih komponenti. No kako se proizvod razvijao kroz generacije, postao je jedan od prvih smartphone uređaja na američkom tržištu. 2009. kompanija je predstavila novi uređaj pod imenom Palm Pre, s novim operativnim sustavom WebOS, ekranom osjetljivim na dodir i fizičkom tipkovnicom, no prodaja nije zadovoljavala. Krajem 2009. Palm je predstavio Pixi koji koristi isti OS kao i Pre, ali je namijenjen za drugačije tržište. Mobitel nema neke komponente kao Pre te košta manje u usporedbi sa svojim većim bratom. Kada bi Palm poboljšao svoj hardver te uređaj učinio dostupnim raznim telekomunikacijskim kompanijama, mogao bi biti konkurencija vodećim kompanijama na tržištu.


09.07.2010. 23:01:47
Novi komentar
nužno
nužno