« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Istine i laži

5 mitova o internetu

Internet danas igra bitnu ulogu u životima većine ljudi. Bez njega bi neke stvari koje uzimamo zdravo za gotovo bile potpuno nezamislive

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

internet

,

mitovi

Ipak, postoje i tvrdnje koje sve češće možemo čuti, a postale su toliko uvriježene da ih se smatra apsolutnom istinom. Međutim nije baš tako. Pogledajte popis 5 najčešćih mitova.

5. Internet je izumio Al Gore - u ožujku 1999. godine CNN-ov novinar intervjuirao je Gorea koji je započinjao svoju predsjedničku kampanju. Na pitanje što bi promijenio Gore odgovara: ˝Tijekom moje službe u Kongresu poduzeo sam inicijativu da se napravi internet. Inicijativa je bila usmjerena kako bi se potaknuo ekonomski rast, zaštita okoliša i poboljšanja u obrazovnom sustavu.˝ Čak i Goreovi najvjerniji pristaše priznaju da je taj izraz upotrebljen neprikladno. Kritičarima nije trebalo dugo da se uhvate ove izjave. Tako je novinar Declan McCullagh napisao priču u kojoj je napao Gorea za preuveličavanje svoje uloge u stvaranju interneta. Priča je eksplodirala i premda Gore nikad nije tvrdio da je izmislio internet, ova fraza pojavila se najmanje 5000 puta u medijima tijekom njegove kampanje.

4. Internet provider prati svaki vaš korak - vaš provider lokalna je veza za međunarodnu mrežu kompjutera poznatu pod imenom internet. Svaku stranicu koju otvorite i svaki e-mail koji pošaljete mora prvo proći kroz rutere providera. Tako se čini da vaš provider ima moć provjere svakog podatka koji prolazi kroz njegov sustav. Istina je da ima tu moć, no srećom po nas obične korisnike, nema novac ili volje da provjerava baš svaku informaciju. U zemljama Europske unije zahtjeva se da provideri čuvaju e-mail podatke korisnika. Ti podaci ne uključuju sadržaj poruka, već samo tko ih je poslao, odakle i kada, a mogu se upotrijebiti prilikom kriminalističke istrage.

3. Internet je prepun seksualnih prijestupnika - svaki roditelj želi zaštiti svoje dijete od emocionalnog, psihološkog i fizičkog maltretiranja. Zbog toga su toliko uplašeni medijskim pričama o internetu kao plodnom tlu za sve vrste seksualnih prijestupnika. Istina je zapravo da internet nije stvorio novu vrstu predatora već samo omogućio novi medij za stari fenomen: odrasle koji traže malodobne partnere.

2. Sve što pročitate na internetu je istina - internet je načinio revoluciju u izdavačkoj i medijskoj industriji. Svatko s pristupom internetu može razmjenjivati mišljenja. Kao rezultat toga, prema podacima koje pruža Google, danas postoji više od trilijun web stranica. S obzirom da svatko može objaviti nešto na internetu, ne može se znati od kuda točno dolazi informacija. No koristeći relativno jednostavne metode, može se provjeriti njihova točnost

1. Preko interneta se možete obogatiti - ako vjerujete oglasima poput ˝Zaradio sam 50.000 dolara u jedan dan preko interneta!˝, ili spam e-mailovima koji vas podučavaju kako da postanete milijunaš, onda je internet jedan veliki zlatni rudnik. Istina je da se par poduzetnika s vizijama i dosta sreće obogatilo, no s aspekta biznisa još uvijek je nesigurno smatrati internet magičnim sredstvom za povećanje prodaje bilo kojeg postojećeg proizvoda ili usluge. Nakon svega, ako su milijuni ljudi online, onda morate imati veliku bazu mušterija, a opet i ne mora biti tako.

09.12.2009. 18:18:15
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    09.12.2009. 20:18
    da, na internetu su se obogatili oni koji su prodavali knjige kako se obogatiti na internetu :-D
  2. avatar
    09.12.2009. 21:04
    "Internet danas igra bitnu ulogu u životima većine ljudi" ???
    Prvo pa muško :-/
    Pristup webu danas ima manje od 1/4 svjetske populacije
Novi komentar
nužno
nužno