« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca

4. Vox Feminae festival

Mjesto umjetnički odvažnih glasova u filmskoj i glazbenoj industriji

Vox Feminae Festival
Vox Feminae Festival (Vox Feminae)
Više o

Diyala

,

Vox Feminae

,

31. kolovoza

,

rođeni 31. kolovoza

,

dijeta po karakterima

Od 16. do 19. rujna Grad Zagreb četvrtu godinu za redom postaje središte umjetnički odvažnih glasova žena kada se Vox Feminae festival sa pregrštom filmova, glazbe, diskusija i radionica odvija u AKC Medika.

Festival po prvi puta ima međunarodni natjecateljski filmski program čiji su fokus filmovi koji istražuju aspekte rodnih uloga, ravnopravnosti i identiteta. Na Vox Feminae filmski festival prijavilo se preko 250 filmova od kojih je selekciju prošlo njih 49 iz 19 različitih zemalja. Riječ je o 10 dugometražnih te 38 kratkometražna filma, od kojih će gotovo svi premijerno biti prikazani u Hrvatskoj, a publika će odlučiti o novčanoj nagradi za najbolji film festivala.

Zanimljivo je da su svi dugometražni filmovi u selekciji dokumentarne forme, a njihove teme zaista su raznolike i kreću se od tibetanskih redovnica, preko seks igračaka u Švicarskoj do filmova koji nas pobliže upoznaju sa poznatim svjetskim umjetnicama. Tako će publika moći vidjeti filmove o nadasve inspirirajućim ženama: o škotskoj slikarici Margaret Mellis, o jednoj od najznačajnijih austrijskih suvremenih pjesnikinja Friederike Mayröcker, kao i o Anne Perry, spisateljici sa preko 25 milijuna prodanih romana, čiji najkontroverzniji dio života je ekranizirao Peter Jackson u filmu 'Nebeska stvorenja'.

Večernji glazbeni program donosi presjek najboljih  hrvatskih autorica različitih glazbenih žanrova, pa je tako petak rezerviran za hip hop, reggae i dancehall, kad kao zvjezda večeri nastupa Diyala, a subota počinje sa najboljom novom hrvatskom kantautoricom Ninom Romić, te se nastavlja u žešćim rock i elektro ritmovima preko benda Žen i DJ dua Miće Mace iz Rijeke.

Dnevne diskusije na festivalu baviti će se kroz rodno angažiranu prizmu aktualnim temama kao što su ekonomija, mediji i tehnologija. Ulaz na filmska i popratna festivalska događanja je besplatan, a svi detalji programa mogu se naći na na stranicama festivala www.voxfeminae.net

Vox Feminae festival organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

13.09.2010. 04:42:00
Novi komentar
nužno
nužno