« Film
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
FESTIVAL

4. Festival židovskog filma u kinu Europa

Od 23. do 29. svibnja na Festivalu će se prikazati 43 filma židovske tematike iz cijelog svijeta

JFF Festival židovskog filma
JFF Festival židovskog filma (JFF)
Više o

kino Europa

,

JFF

,

Festival židovskog filma

,

zagreb-info

,

Zdenka Ivošević

7 dana, 43 filma, 3 obrazovna jutra, filmska radionica - Talent Workshop i bogat glazbeni sadržaj - tako se ukratko može opisati 4. Festival židovskog filma Zagreb.

Kao i tijekom protekla tri izdanja Festivala, tako će se i ove godine prikazati i promovirati kvalitetna filmska ostvarenja iz cijeloga svijeta.

Film je poseban medij koji gledateljima omogućuje, ne samo ulazak u neki drugi svijet, nego i širenje znanja i spoznaja, a ovaj Festival, već tradicionalno širi znanje publike o Holokaustu, povijesti, židovskom načinu života i običajima.

Čast otvorenja ovogodišnjeg izdanja Festivala dobio je njemački film „John Rabe", koji govori o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zvuči poznato? John Rabe je za svoje kineske radnike bio isto što i Oscar Schindler za Židove.

Film je poseban medij koji gledateljima omogućuje, ne samo ulazak u neki drugi svijet, nego i širenje znanja i spoznaja, a ovaj Festival, već tradicionalno širi znanje publike o Holokaustu, povijesti, židovskom načinu života i običajima.

Drugi dan Festivala posvećen je bugarskoj kinematografiji, predvođen filmom „Journey to Jerusalem". Tijekom Drugog svjetskog rata Bugarska je uspjela spasiti sve svoje građane židovskog porijekla - njih više od 50 tisuća. Počasni gost Festivala je bugarski kralj Simeon Drugi.

Švedska i danska kinematografija obilježavaju treći dan, a značaju Festivala i njegovoj prepoznatljivosti doprinijet će gostovanje glavnog glumca filma „God afton Herr Wallenberg", Stellana Skarsgårda, jednog od najpoznatijih švedskih glumaca široj svjetskoj publici poznatog po filmovima poput Dobar Will Hunting, Lov na Crveni oktobar, Amistad i Mamma Mia.

Herr Wallenberg u samo šest mjeseci proveo je u Budimpešti najveće i najuspješnije spašavanje Židova. Maroko je poveznica četvrtoga dana Festivala te posjetitelji Festivala mogu uživati u marokanskim filmovima poput „Adieu meres", u kojem se radnja odvija u Maroku 60-ih godina prošlog stoljeća.

Uz navedene filmove 4. Festival židovskog filma Zagreb donosi mnoštvo filmova za koje vjerujemo da će ostaviti trag u vašem sjećanju i u vašem srcu.

Svih 15 igranih, 22 dokumentarna i pet kratkih filmova na sebi svojstven način progovara o Pravednicima.

Program festivala potražite na www.jff-zagreb.hr

18.05.2010. 11:29:52
Novi komentar
nužno
nužno