« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
MA DA?

3 neočekivane stvari koje određuje dominantna ruka

Biti ljevak ili dešnjak nije stvar izbora, no zanimljivo je da su znanstvenici uspjeli povezati dominantnu ruku s nekim prilično nevjerojatnim životnim stvarima

Što je bolje - biti ljevak ili dešnjak?
Što je bolje - biti ljevak ili dešnjak? (Arhiva)
Više o

financije

,

osobnost

,

dešnjak

,

ljevak

Ljevak ili dešnjak? Iako vi to ne možete odabrati sami, znate li da upravo ta osobina može puno otkriti o nama. Ljevaka je između 10 i 15 posto, a među njima su mnogi slavni - Marilyn Monroe, Albert Einstein i Charles Darwin neki su od najslavnijih ljevaka, a ova trojka poznata je i po svojoj visokoj inteligenciji. To i ne čudi jer jedna studija pokazala je da je više ljevaka nego dešnjaka s kvocijentom inteligencije višim od 140.

Inteligencija im omogućava neke prednosti nad dešnjacima, a najvećom prednošću smatra se njihova sposobnost da rade nekoliko stvari odjednom.

Naravno da i dešnjaci pokušavaju biti dobri u multitaskingu i neki su u tome i uspješni, no ljevaci su u obavljanju više zadataka odjednom briljantni

No, evo tri glavne stvari gdje se ljevaci i dešnjaci najviše razlikuju:

Atletske sposobnosti - ljevaci bi mogli zarađivati puno više od dešnjaka ako se odluče baviti određenim sportovima. To se prije svega odnosi na tenis, boks, bejzbol i bilo koje sportove koji uključuju bacanje ili dodavanje. Naime, dešnjaci rijetko treniraju obranu iz njima neobičnih i neočekivanih kutova, za razliku od ljevaka kojima to dolazi prirodno.

Financije - zanimljivo, ali ljevaci uglavnom imaju od 10 do 12 posto manje prihode od dešnjaka, a stručnjaci tvrde da su razlog kognitivne razlike. Naime, prema rezultatima brojnih istraživanja ljevaci više rade "ručne" poslove i susreću se s kognitivnim problemima koji češće pogađaju njih nego dešnjake. Odrasli i stariji ljevaci sigurno su se tijekom života susretali s mišljenjem da je ljevorukost nešto neprirodno pa ih je društvo pokušalo "ispraviti". Obavljanje određenih fizičkih zadataka zbog toga im teže pada nego dešnjacima.

Osobnost - ljevaci su skloniji samokritici i preispitivanju. Dešnjaci su češće impulzivniji i rjeđe brinu o greškama koje bi mogli napraviti dok ljevaci ne preferiraju spontano donošenje odluka nego vole dobro razmisliti prije toga. Ljevaci će oklijevati, a dešnjaci će odmah skočiti na glavu, moglo bi se reći.

03.12.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno