« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VELIKA NAPETOST

3.000 ljudi prosvjeduje protiv židovskog naseljavanja

Ovo je najveći skup organiziran u zadnjih desetak godina protiv naseljavanja u Jeruzalemu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Jeruzalem

,

Palestinci

,

naseljavanje

Oko 3.000 Izraelaca i Palestinaca prosvjedovalo je u subotu navečer u arapskoj četvrti Šeik Džarahu u istočnome Jeruzalemu protiv židovskog naseljavanja u tome dijelu grada, javio je France Presse.

Prosvjednici koji su se okupili na poziv krovne organizacije pacifističkih pokreta i krajnje ljevice, nosili su crvene zastave, a na izraelskima je bio natpis "šalom" (mir), uz povike "ne etničkom čišćenju" i "stanovnici Šeik Džaraha, ne gubite nadu, zapriječit ćemo put naseljavanju".

Velik broj policajaca pratio je ove prosvjede koje su policijski čelnici htjeli zabraniti. Na koncu je skup odobren, pošto su se organizacije ultraljevice žalile na Vrhovni sud.

Velika napetost vlada već nekoliko dana u starom gradu i oko platoa džamija te u više arapskih četvrti u Jeruzalemu, nakon sukoba palestinskih prosvjednika i izraelskih policajaca.

Više palestinskih obitelji u Šeik Džarahu iseljeno je zadnjih mjeseci iz svojih kuća kako bi se u njih naselili izraelski doseljenici, uz obrazloženje da su kuće pripadale Židovima do osnutka izraelske države 1948. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 23:22:43
Novi komentar
nužno
nužno