« Kazalište
objavljeno prije 2 godine
25. FAKI

25. FAKI Festival alternativnog kazališnog izričaja

FAKI Festival lansira svoje izvedbene umjetnike za 2022. – zadivljujući miks radova koji predstavljaju izazov za suvremenu izvedbu

25. FAKI
25. FAKI (Arhiva)

Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI u svojoj 25. godini okuplja međunarodne kazališne umjetničke geste na temu "...dosta!/...dosta!" u bivšoj zagrebačkoj tvornici lijekova 'Medika', te online.

Ogromna je raznolikost u programu FAKI Festivala 2022. koji Zagreb koristi kao pozornicu - od klaunovske izvedbe u bazenu, preko ritualne proslave vještica, do nastupa u WC-u!

UMJETNICI KOJI NASTUPAJU:

Compagnie Grand Vacarme (CHI/FRA/ESP)

Paula Carrara + Carlos Canhameiro (BRA/ITA/FRA)

Čarovniški Blues (SLO/FRA/AUT)

Winnifred Goma (FRA)

INSTITUTE INSTITUTE (CZE)

Kapil (IND)

Alma Lily Rayner (CZE/ISR)

Nuvola Vandini - Architetture di Corpi - APS (ITA)

Hicks and Reynolds (USA/CAN/UK/FRA/GER)

Anthi Kougia (GRE)

Dora Komenda + Lucija Bužančić (HRV)

Laura Bošnjak and Anastasija Jankovska (HRV)

Ivana Balabanova (MKD)

Sophie Kirsch//Philipp Wohofsky (AUT)

O PROGRAMU

Program će se predstaviti diljem grada Zagreba te u bivšoj tvornici lijekova Medika, domu Kulturnog centra Attack! Događanja, obilasci i radionice specifične za mjesto spajaju se s scenskim nastupima oko ovogodišnje festivalske teme „... dosta! // ...dosta!"

Tema... dosta! osmišljen je tako da govori i o višku i o nedostatku - raspodjeli resursa, pristupu kulturi i osnovnim stvarima koje nas vode kroz dan. Nekoliko radova dotiče se tema gladovanja, gesti protesta i uskraćivanja vremena, novca i drugih resursa. Vrijeme je da kažemo: "DOSTA JE!"

ČETIRI UMJETNIČKA VODITELJA?! (TO JE DOVOLJNO!)

FAKI je sretan što ove godine najavljuje tim od 4 međunarodna umjetnička direktora koji rade zajedno kao suradnički tim na festivalu. Elsa Mourlam (FRA), Alja Ferjan (SLO/AUT) i Sonia Borkowicz (POL), iz izvedbene grupe Collective B, pridružuju se prošlogodišnjem umjetničkom direktoru Richardu Pettiferu (AUS/GER) u vođenju festivala 2022.

Richard Pettifer: "Nakon ogromnog uspjeha Faki 24 'ESCAPE!' - među jedinim europskim kazališnim festivalima koji održavaju sigurne performanse licem u lice u svibnju 2021. - ponosan sam što radim s Kolektivom B na FAKI 2022. Ova godina označava povratak u festival pod vodstvom žena, nakon prethodnog umjetničkog vodstva Irene Čurik (2013.-2017.). FAKI ima dugu povijest zagovaranja izvedbenih projekata pod vodstvom žena u AKC Attack - pomažući probiti kulturne stropove i uništiti fiksne, dosadne predodžbe o tome tko definira kulturu. Elsa, Sonia i Alja su tim iz snova, a ja sam uzbuđena zbog festivala koji ćemo producirati!"

FAKI Festival Otvoreni poziv https://attack.hr/faki-25-open-call/ (English)

https://attack.hr/faki-25-otvoreni-poziv/ (Croatian)

FAKI društvene mreže https://www.facebook.com/faki.festival, https://www.instagram.com/faki_festival_zagreb/

Artistic Director's Log https://faki.attack.hr/ (English)

More about Collective B https://www.instagram.com/collective__b/

Richard Pettifer https://attack.hr/faki24/who-is-it/ (English)

21.04.2022. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno