« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 12 dana
ČESTITAMO

20 godina Prijatelja životinja!

Prijatelji životinja Danom otvorenih vrata slave dva desetljeća borbe za prava životinja i opće dobro

Prijatelji životinja
Prijatelji životinja (Arhiva)

Od svojeg osnivanja davne 2001. godine, Prijatelji životinja svim snagama zalažu se za pravedniji svijet za sva bića. Kako bi proslavili dva desetljeća borbe za prava životinja u Hrvatskoj, objavili su dirljiv video i infografiku s vremenskom crtom svojih postignuća, koja otkrivaju koliko se toga promijenilo u korist životinja u tom razdoblju, ali i koliko je odricanja i borbe za sve to trebalo te koliko im znači podrška građana. Okruglu obljetnicu obilježit će Danom otvorenih vrata u prostorijama Udruge u Jurišićevoj 25 u Zagrebu, u petak 17. 12. 2021. od 9 do 18 sati.  

„Kada smo prije 20 godina osnovali udrugu, u Hrvatskoj je bilo dopušteno uzgajati i ubijati životinje radi krzna, a napuštene životinje usmrćivale su se u skloništima. Tigrovi i lavovi skakali su kroz obruče i zazirali od udarca bičeva u cirkuskim predstavama, nije bilo označavanja pasa mikročipom, a za riječi 'vegan' ili 'veganstvo' gotovo nitko nije niti čuo. Danas nam je nezamislivo uopće pojmiti da su se neke od navedenih praksi odvijale još u prošlom desetljeću", prisjećaju se u Udruzi.  

Prijatelji životinja neumorno su nizali brojne aktivnosti, projekte i kampanje te uspjeli postići mnoga dostignuća koja su danas ponos cijele Hrvatske. Konkretni pomaci nisu se dogodili preko noći i trebalo je puno upornosti i požrtvovnosti sada već brojnih članova. Zahtjeve i prijedloge da se nešto promijeni najčešće su usmjeravali prema institucijama i zakonodavcima jer samo su se tako mogle izboriti bitne promjene i rješavati korijeni problema. Za svoj uspjeh dobivali su i priznanja. Predsjednik Udruge Luka Oman primio je nagradu za promicanje mirotvorstva i nenasilja te obavljao dužnost savjetnika ministra poljoprivrede. Ipak, svojim najboljim postignućem smatraju bilo kakav, pa i onaj najmanji, korak pojedinaca prema suosjećajnom i održivu načinu života.

Uvijek glasni i uporni kada treba zaštititi životinje, 20 godina neprekidno rade na edukaciji javnosti o odgovornom postupanju prema svim životinjama s kojima dijelimo planet. ZeGeVege festivalom, kao i ostalim javnim događanjima, pozivaju građane na održivo življenje i pokazuju kako je jednostavno živjeti suosjećajno i bez nanošenja patnje onima koji se ne mogu izboriti za sebe. Svaki dan pomažu građanima prijavljivati nehumano držanje i loš odnos prema životinjama, neumorno potiču bolju provedbu Zakona o zaštiti životinja, reagiraju na svaki događaj vezan za životinje i o tome redovito obavještavaju medije i javnost jer na nepravdu ne žele i neće šutjeti.

„Iako na mnogim područjima zaštite životinja vidimo značajne pomake, pred nama je još mnogo posla. Nećemo odustati sve dok ne doživimo svijet u kojemu se na zlostavljanje svih životinja gleda istim očima kao i na zlostavljanje ljudi, sve dok ne ispraznimo baš svaki kavez i potpuno zaustavimo iskorištavanje životinja. Naši planovi su veliki i spremni smo za izazove koji nas čekaju u budućnosti. Sve koji s nama sanjaju o boljem svijetu, onom obojenom bojama solidarnosti, suosjećanja i ljubavi prema svima, pozivamo da nam se pridruže ili daju podršku", ističu Prijatelji životinja.

Navode da mnogo toga ovisi o financijskim mogućnostima i kada one ne bi bile tako male, moglo bi se postići puno toga više. „Naš rad doslovno ovisi o podršci i donacijama, i svaka kuna nam je itekako dragocjena. Stoga koristimo ovu priliku kako bismo dosadašnjim rezultatima ukazali na svoj potencijal i veliku želju za daljnjim pozitivnim promjenama. Uplatom 20 kuna za 20 godina pomažete nam u ostvarenju daljnjih zajedničkih uspjeha i u borbi za pravedniji svijet", apeliraju iz Udruge.

Osim donacijom prema želji i mogućnostima, Prijateljima životinja može se dati podrška i na druge načine. Više o načinima podrške i uplate donacija i članarina možete saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se može vidjeti i prigodni video i infografika rada Udruge. 

15.12.2021. 13:39:00
Novi komentar
nužno
nužno