« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
UNPD UPOZORIO

17.291 vrsta pred opasnošću od izumiranja

Program Ujedinjenih naroda za razvoj povodom 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša ističe da je čovjek samo jedan od procijenjenih 100 milijuna vrsta živih organizama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izumiranje vrsta

,

Svjetski dan zaštite okoliša

,

planet Zemlja

,

Program Ujedinjenih naroda za razvoj

"To znači da još uvijek ne znamo toliko toga o svojem planetu, odnosno o tome s kim ga sve dijelimo. Zna se da je ukupno 17.291 vrsta pred opasnošću od izumiranja, a to je samo kap u čaši, jer mnoge vrste nestaju i prije nego što ih znanstvenici uspiju otkriti i imenovati. Razlog je najčešće ljudska nesmotrenost i nezainteresiranost. Načinom na koji postupamo prema prirodi, uzrokovali smo tisuću puta brže izumiranje nekih vrsta nego što bi se to dogodilo prirodnim tijekom", navodi u priopćenju UNDP.

Podsjeća da se svake godine, 5. lipnja, obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, a tema ovogodišnjeg je "Brojne vrste. Jedan planet. Jedna budućnost", zamišljena kao poziv svima da sačuvamo raznolikost života na našem planetu.

U poruci u povodu tog dana glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ističe kako "naše zdravlje, dobrobit i održiva budućnost zavise o isprepletenoj i delikatnoj mreži ekosustava i života". "Na ovaj dan, pozivam sve vas da nam pomognete oglasiti zvono za uzbunu. Uključite se, nek se vaš glas čuje. Informirajte se i podučite ostale. Pokažite inicijativu i ponovno se povežite s prirodom, našom životnom snagom", poručio je Ban Ki-moon.

UNDP navodi i kako u Hrvatskoj živi gotovo 38.000 poznatih vrsta i podvrsta, a pretpostavlja se da ih ima više od 100.000, što je mnogo za zemlju male površine.

"U svom Strateškom planu djelovanja za zaštitu biološke raznolikosti u sredozemnom bazenu iz 2003., Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) identificirao je dalmatinsku obalu kao jedno od tri prioritetna područja za očuvanje Sredozemlja. Zbog toga je pokrenut projekt COAST za očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti Dalmacije, koji provodi UNDP u Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, uz financijsku potporu Globalnog fonda za okoliš (GEF)", navodi, uz ostalo, UNDP.

U priopćenju ističe i kako nam biološka raznolikost osigurava hranu, čisti zrak, tlo, vodu, lijekove i još toliko toga, a da zbog svog djelovanja čovjek sve više riskira gubitak samih temelja svog opstanka. Zbog toga su Ujedinjeni narodi 2010. proglasili Međunarodnom godinom biološke raznolikosti, navodi UNDP. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 15:24:52
Novi komentar
nužno
nužno