« Film
objavljeno prije 25 dana i 11 sati
NAJAVE

13. PSSST! Festival nijemog filma

Festival traje od 24. - 26. listopada 2019. te će se dnevno prikazivati projekcije u 18, 20 i 22 sata

13. PSSST! Festival nijemog filma
13. PSSST! Festival nijemog filma (Cekate)
Više o

13. PSSST!

,

Festival nijemog filma

13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada 2019. u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati.

Festival traje od 24. - 26. listopada 2019. te će se dnevno prikazivati projekcije u 18, 20 i 22 sata. Centar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra.  

U natjecateljskom programu prikazujemo suvremene nijeme naslove.  Od gotovo stotinu pristiglih naslova iz različitih dijelova svijeta, ove godine se za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike natječu 23 suvremena kratkometražna filma.

Uz natjecateljski program  Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Tema je ovogodišnjeg Festivala Žene u nijemom filmupa tako ove godine slavimo važne glumice, redateljice i producentice. Moći ćete, između ostalog, vidjeti i filmove Alice Guy Blaché, Lois WeberMabel Normand, ali i mnogih drugih.

Posebnu pažnju posvećujemo i hrvatskoj nijemofilskoj baštini,  pa ćemo i ove godine vidjeti neke od najstarijih filmskih zapisa, a tema je planina, planinarenje i domovi. Nakon projekcije gledateljima će povijest planinarenja približiti Alan Čaplar, planinski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

PSSST! surađuje s vrhunskim glazbenicima i improvizatorima, pa će i ljubiteljima glazbe ovaj Festival biti veoma zanimljiv. Ovogodišnji muzičari su virtuoz na klaviru Vitomir Ivanjek, sastav Sonic Diptych & Leo te Kaplowitzi (međunarodno aktivni glazbenici Joe i Lela).

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva i Kinotekom sa Sardinije.

Ako poželite odškrinuti vrata nekog drukčijeg svijeta posebne poetike, svratite na PSSST! gdje umjetnost nijemog filma živi i dalje!

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

18.10.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno