« Film
objavljeno prije 15 godina
RECESIJSKO IZDANJE

11. Motovun Film Festival održava se od 27. do 31. srpnja

Ovogodišnji motovunski festival tematski će obilježiti siromaštvo i neimaština

(Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

Motovun film festival

,

Rajko Grlić

,

Igor Mirković

,

recesijsko izdanje

Kako i priliči recesijskoj godini ovogodišnji program Motovun Film Festivala bit će u 'recesijskom izdanju' najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinara. Motovun će stoga obilježiti riječi poput siromaštva i neimaštine, ali to se neće odraziti na broj filmova, projekcija, kina i koncerata na festivalu.

Direktor festivala Igor Mirković pojasnio je kako su recesiju pokušali koristiti kao pogonsko sredstvo i nadahnuće za koncepciju festivalskog programa, koji uz filmove, koji su već postigli uspjeh na uglednim festivalima, donosi one za koje su rijetki čuli.

Uz 65 projekcija od ranog jutra do zore idućeg dana, na Motovun Film Festivalu održat će se pet koncerata, izložbe, filmske škole, te razgovori s gostima festivala. Najavljeno je i da će se povodom 10. godišnjice programa Motovun Online, 2. srpnja u Zagrebu prikazati najbolji kratki filmovi nagrađivani u proteklih deset godina, a tada počinje i akcija sakupljanja majica od gledatelja i simpatizera festivala, koje će postati službena odjeća festivalskog osoblja.

Festival otvara film Pohlepa, Ericha von Stronheima iz 1924. godine, a u posebnom programu prikazat će se još filmova na temu pohlepe i siromaštva, dok je kasnonoćni termin rezerviran za zanemareni žanr partizanskog akcijskog filma.

U glavnom programu prikazat će se filmovi O'Horten, norveškog redatelja Benta Hamera, Gigante urugvajskog redatelja Adriana Binieza, švedski Pusti me da uđem, Tomasa Alfredsona, izraelsko-njemački Stablo limuna, Erana Riklisa te, izvan konkurencije, canneski pobjednik Bijela vrpca, Michaela Hanekea, te berlinski laureat Mlijeko tuge, Claudie Llosa. S obzirom da je ovogodišnji festivalski partner Finska, prikazat će se pet ponajboljih dugometražnih finskih igranih filmova nastalih u posljednjih pet godina i retrospektiva suvremenog finskog dokumentarca u selekciji dokumentarista Arta Halonena.

Nagradu 50 godina, koja se dodjeljuje umjetnicima koji se filmom bave više od pola stoljeća, dobit će karikaturist i crtač Nedjeljko Dragić, a nekadašnja Nagrada od A do A, od ove godine više nije nagrada za najbolji regionalni film iz programa festivala, već će se dodjeljivati za najbolji regionalni film prošle sezone.

Izvor: Hina

01.07.2009. 15:39:22
Novi komentar
nužno
nužno