« Film
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
NAJAVE

100 godina Piera Pasolinija u Dokukinu KIC

Iako je relativno kasno počeo režirati, u svojoj 39. godini života, sve do preuranjene smrti 1975., njegovi kontroverzni filmovi imali su velik odjek u Italiji i široj filmskoj sceni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dokukino KIC

,

Pier Paolo Pasolini

Ove godine obilježava se 100. obljetnica rođenja velikog talijanskog redatelja, scenarista i književnika Piera Paola Pasolinija. Iako je relativno kasno počeo režirati, u svojoj 39. godini života, sve do preuranjene smrti 1975., njegovi kontroverzni filmovi imali su velik odjek u Italiji i široj filmskoj sceni zahvaljujući svom bezrezervnom pristupu koji se nije libio ozbiljne kritike (i groteske).

Dokumentarni program u čast filmskog velikana u zagrebačkom Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5 počinje projekcijom filma kojim se Pasolini 1964. okrenuo temi seksualnosti svojih sunarodnjaka, Ljubavni susreti.
U stilu cinema vérité i uz pomoć prvog talijanskog psihoanalitičara Cesarea Musattija i književnika Alberta Moravije razlaže seksualnost i tabue Talijana s modernog i zbunjenog sjevera te onih s kontroverznog juga. Film se prikazuje u petak 13. svibnja 19 sati, a uvodnu riječ održat će filmolog Tomislav Šakić.

subotu 14. svibnja i nedjelju 15. svibnja na rasporedu je suvremena interpretacija Ljubavnih susreta koju potpisuje autorski trojac Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher, Futura. No njihov je fokus na tinejdžerima i njihovim vizijama budućnosti kroz prizmu pandemije. Formira se tjeskobna slika; mladi Talijani lišeni su veza s prošlosti, iscrpljeni sadašnjošću i odsječeni od budućnosti, i sve je veća potreba da se izbore za sebe.

Nakon Future slijedi trodijelna serija cijenjenih dokumentarista Cecilije Mangini i Lina Del Fra nastalu 20 godina nakon Pasolinijevih Ljubavnih susreta. Njihovi Ljubavni susreti '80. ponavno ulaze u pitanje što Talijani misle o seksu i spolnosti. Rekreirajući Pasolinijevo putovanje uzduž Apeninskog poluotoka, stvaraju kompleksan portret društva negdje između tradicije i napretka. Svaka epizoda fokusirana je na jedan aspekt problema. Seriju donosimo u suradnji s festivalom Doclisboa. Ulaz na projekcije serije je besplatan, a titlovi su na engleskom jeziku

11.05.2022. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno