« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 mjeseci i 26 dana
LE MANS

100 godina adrenalina, brzine i izdržljivosti

Na poznatoj utrci izdržljivosti u francuskome Le Mansu od 10. do 11. lipnja 2023. Goodyear će se pridružiti vrhunskim ekipama koje će se dokazati u izdržljivosti, brzini i taktici

Mašine koje zaustavljaju dah
Mašine koje zaustavljaju dah (Goodyear)
Više o

auto utrke

,

utrke

,

Goodyear

,

24 sata LeMansa

Utrka 24 sata Le Mansa zauzima važno mjesto u kalendaru FIA-inog Svjetskog prvenstva u izdržljivosti (FIA World Endurance Championship), a za nju su značajni nastup najvećih talenata u automobilskom sportu i korištenje naprednih tehnologija. Goodyear pridonosi i jednom i drugom svojim znanjem i bogatim iskustvom, a pod svojim imenom ima niz pobjeda i ekskluzivni je dobavljač guma u kategoriji LMP2.

Goodyear, priznato ime na području automobilskih guma, i ove se godine pridružuje jednoj od najprestižnijih utrka na svijetu. Na poznatoj utrci izdržljivosti u francuskome Le Mansu od 10. do 11. lipnja 2023. Goodyear će se pridružiti vrhunskim ekipama koje će se dokazati u izdržljivosti, brzini i taktici, a glavni cilj bit će im svladavanje najveće moguće udaljenosti u 24 sata.

KATEGORIJA „GARAGE 56" PRVI PUT S INTELIGENTNOM FUNKCIJOM GUMA U STVARNOM VREMENU

Na ovogodišnjoj utrci 24 sata Le Mansa trkaći automobil NASCAR Next Gen Chevrolet Camaro ZL1 Garage 56 vozit će se na trkaćim gumama koje imaju inteligentnu funkciju bilježenja tlaka i temperature u gumama u stvarnom vremenu. Garage 56 posebna je kategorija za jednog sudionika koju organizatori utrka rezerviraju za konceptne automobile s inovativnim tehnologijama budućnosti.

Garage 56 označava suradnju između NASCAR-a, Hendrick Motorsportsa, Chevroleta i Goodyeara, najuspješnije ekipe u povijesti sporta. Razvoj guma za Garage 56 odvijao se na dva kontinenta, a na deset testiranja tijekom proteklih 12 mjeseci u sklopu prijava za Le Mans prijeđeno je gotovo deset tisuća kilometara.

Goodyearove trkaće gume za spomenuti trkaći automobil opremljene su inovativnim pasivnim senzorom bez baterije koji se ugrađuje u gumu tijekom vulkanizacije. Koristeći tehnologiju Goodyear Sightline povezanu sa senzorima, ekipa Hendrick Motorsports tijekom utrke dobivat će podatke o gumama u realnom vremenu. Inženjeri i vozači moći će koristiti podatke o tlaku i temperaturi u gumama za optimizaciju performansi vozila prilagođavanjem postavki vozila i spremnosti vozača u stvarnom vremenu.

LOGISTIČKI IZAZOVI ZA UKLJUČENE EKIPE

Prije nego što se automobili postroje na startnoj liniji za jubilarnu, stotu izvedbu utrke izdržljivosti 24 sata Le Mansa, ekipe će iza sebe ostaviti tisuće sati pripremnog rada.  Za utrku 24 sata Le Mansa Goodyear će upotrijebiti više od 2500 guma koje će dovesti deset kamiona, a više od 60 članova Goodyearovog tima također će putovati u Le Mans kako bi podržali natjecateljske ekipe. U posljednjih nekoliko sezona Goodyear radi na smanjenju ukupnoga broja korištenih guma, što postiže razvojem i usavršavanjem tehnologije guma za različite vremenske uvjete. To se odražava u nagrađivanoj ponudi cestovnih guma osmišljenih za širok raspon vremenskih uvjeta.

Goodyearovi stručnjaci počeli su pripremati prostorije za montažu tjedan dana prije utrke jer su ekipe morale na vrijeme dobiti svoje gume i pripremiti ih za pregled i konačno napuhavanje. Svaka ekipa dobila je šest kompleta glatkih guma za trening te četrnaest za utrku i kvalifikacije, a u broju guma za kišu nema ograničenja.

GOODYEAR ĆE BITI I EKSKLUZIVNI DOBAVLJAČ ZA KATEGORIJU LMGT3

Na temelju izvrsnih rezultata u prošlosti Goodyear je i ove godine jedini dobavljač guma za kategoriju LMP2 na svjetskom prvenstvu FIA WEC i u europskoj seriji Le Mans. Potpisivanjem trogodišnjeg ugovora koji stupa na snagu 2024. godine Goodyear će biti ekskluzivni dobavljač i u kategoriji LMGT3. Za tu kategoriju Goodyear će razviti potpuno nove gume koristeći svoje veliko iskustvo u međunarodnim kategorijama GT3 i GTE. Na taj će način neki od najpriznatijih i najpoželjnijih svjetskih marki sportskih automobila sudjelovati na utrkama s Goodyearovim gumama, čime će vodeći proizvođač guma dodatno ojačati poziciju u međunarodnom motosportu.

08.06.2023. 12:00:00
Novi komentar
nužno
nužno