« Film
objavljeno prije 7 godina
10. FMFS

10. Festival mediteranskog filma Split

Festival mediteranskog filma Split održat će se početkom lipnja na tri gradske lokacije, prikazat će se ukupno 85 filmova iz 26 zemalja, od kojih će neki imati regionalne i hrvatske premijere

Najavljen 10. FMFS
Najavljen 10. FMFS (FMFS)
Više o

Festival mediteranskog filma

,

10. FMFS

Na ovogodišnjem 10. Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS), koji će se početkom lipnja održati na tri gradske lokacije, prikazat će se ukupno 85 filmova iz 26 zemalja, od kojih će neki imati regionalne i hrvatske premijere, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije u kinoteci Zlatna vrata.

Festival će otvoriti bugarsko-grčki film "Slava" Kristine Grozeve, dok će Španjolsku predstavljati redatelj Agusti Villaronge filmom "Prevrtljiva slava". Izvan konkurencije će se prikazati hrvatski film "Moj život bez zraka" Bojane Burnać, a publika će moći vidjeti i dvije uspješne koprodukcije "Moj svijet je naopačke" Petre Seliškar i "Funne: Djevojke koje sanjaju more" Katie Bernardi.

U ponudi je, među ostalim, i francusko-alžirski film "U mojim godinama još skrivam da pušim" Rayhane Obermeyer, te izraelski "Provalnica" Hagara Ben Ashera. Festival će zatvoriti film Olea Giaevera "S balkona", koji je prikazan u sklopu programa "Panorama" na ovogodišnjem Berlinaleu.

Direktor Festivala Alen Munitić kaže kako su željeli da ovogodišnje jubilarno izdanje festivala bude veće i uspješnije, no zbog nedostatka sredstava organizaciju su odradili "na slijepo" i uz kompromise, iako je zadovoljan programom kojeg su pripremili.

Klijenti dozvolili odgode plaćanja

"Uspjeli smo samo zahvaljujući vrijednom radu i trudu cijelog tima, ali i razumijevanju naših klijenata koji su nam dozvolili odgode plaćanja. Kako bilo, i ove godine donosimo najbolje filmove koje je bilo moguće premijerno dovesti u Hrvatsku i Split, a neće patiti ni tehnika kako bi iskustvo gledanja bilo na razini na koju je naviknuta naša publika", izjavio je Munitić.Program je podijeljen na Dugometražne filmove", Ješke, Kratke filmove i Posebne projekcije, a odvijat će se u Ljetnom kinu Bačvice, kinoteci Zlatna vrata i na Terasi kina Tesla. U partnerstvu s Fotoklubom Split od 5. lipnja do početka srpnja najavljena je izložba fotografija "Glamour Hollywooda".

Osim filmova iz Hrvatske ljubitelji velikog platna moći će gledati filmove iz Bugarske, Francuske, Belgije, Španjolske, Italije, Izraela, Libanona, Slovenije, Grčke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Danske, Sirije, Švedske, Norveške, Njemačke, Makedonije, Portugala, Maroka, Tunisa i Alžira. Najbolji hrvatski kratki filmovi iz programa Ješke će nakon Festivala biti prikazani na Cipru, Malti, Irskoj i Islandu.

Ovogodišnja nagrada za najbolju Ješku iznosit će deset tisuća kuna. Organizatori su osim projekcije filmova i izložbe najavili i Pitching forum na kojem će prezentirati po pet kratkih i dugih filmova u nastajanju. Festival će se održavati tijekom deset dana, započinje 8., a završava 17. lipnja.

24.05.2017. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno