« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UŽAS NAKON UŽASA

1,5 milijuna Haićana bez krova na glavom

Šest mjeseci nakon potresa raste nestrpljenje na Haitiju jer obećana pomoć ne stiže

(Getty Images)
Više o

Haiti potres

,

Haiti pomoć

,

Haiti beskućnici

Šest mjeseci nakon potresa koji je poharao njihovu zemlju, s više od 250.000 mrtvih i 1,5 milijuna osoba bez krova nad glavom, Haićani nestrpljivo očekuju da se milijarde dolara koje je obećala međunarodna zajednica pretvore u konkretne projekte.

"Ne vidimo perspektivu, ne vidimo način kako krenuti u izgradnju. Hoće li stići obećani novac međunarodne zajednice? Hoće li ikada stići?", pita se jedna stanovnica glavnog grada Port-au-Princea.

Na ulicama tog grada ili pod šatorima, nestrpljenje je sve veće s obzirom na sporost izgradnje, posebno među stotinama tisuća osoba koje još uvijek žive u improviziranim skloništima.

>>Haiti šest mjeseci nakon potresa - jad i bijeda

Prema podacima UN-a, gotovo 4000 kuća od 18 četvornih metara izgrađeno je u okviru prvog projekta kojim je predviđena izgradnja 10.000 kuća.

Francuski Crveni križ koji obećava izgradnju 30.000 privremenih kuća u suradnji s američkim Crvenim križom krenuo je s radovima na 500 nastambi u jednom selu istočno od glavnog grada.

"Trebat će vremena da se ponovno smjesti 1,5 milijuna osoba bez krova nad glavom raspršenih u tisuću kampova. Država mora pronaći teren za 90 posto stradalih koji su stanovali u stanovima", rekao je jedan dužnosnik UN-a.(hina/metro-portal)

10.07.2010. 12:35:00
Novi komentar
nužno
nužno