« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
ZVUK KOJI UNIŠTAVA

Zvučni valovi postaju novo high-tech oružje vojske i medicine

Izum star 350 godina može, ovisno koga pitate, srušiti bunker ili uništiti metastazu u tijelu

(Shutterstock)
Više o

oružje

,

oružje uništenja

,

Newtonovo njihalo

,

zvučni meci

,

Chiara Daraio

,

Alessandro Spadonia

"Zvučni meci" novo su high-tech oružje vojnika ali i oruđe doktora budućnosti. Znanstvenici s Tehnološkog Instituta Kalifornije inspirirani Newtonovim njihalom, stvorili su napravu koja može uništiti podmornicu ili razoriti karcinom u tijelu.

Zvuk se stvara kretanjem čestica kroz medij. Medij su plinovi u zraku, a zvuk se od izvora kreće u koncentričnim krugovima od izvora, prema van, slično kao valovi u mirnoj vodi nakon što u nju bacimo kamen.

Međutim, ako se zvučni valovi fokusiraju i umjetno pojačaju, stvorili ste oružje koje može srušiti bunker. Ili uništiti metastazu u tijelu - ovisno koga pitate, doktora ili generala.

Fokusiranje zvuka nije novost u znanosti. Ali kreativni način na koji su to izveli mladi znanstvenici Chiara Daraio i Alessandro Spadonia otvara realne mogućnosti primjene. Kao inspiracija poslužila im je poznata uredska igračka Newtonovo njihalo.

Znanstvenici su u spremnik veličine laptopa složili 21 red kugličnih ležajeva, opterećenih utezima. Na spremnik su ispustili kuglu promjera 20 centimetara. Koristeći kameru za snimanje brzih kretnji i materijale osjetljive na pritisak mjerili su kretanje zvuka i njegovu snagu. Eksperimentom su postigli izoliranu i pojačanu točku fokusa zvuka, 100 puta više od one u prirodnim uvijetima.

Nečujni zvuk

Ovako fokusirani valovi vibriraju na frekvenciji koja je daleko iznad ljudskog zvučnog spektra. Također mogu proći kroz tekućinu, materiju i u fokusiranom mjestu učiniti golemu štetu, bilo to razbijanje bubrežnog kamenca ili za konvencionalno oružje nedohvatljivih unutrašnjosti podzemnih pećina.

Što god bila buduća namjena „zvučnih metaka" ovaj kreativni izum je još uvijek godinama daleko od komercijalne upotrebe. Na high tech doktorske operacije tako ćemo morati pričekati još koju godinu, dok ovakvo oružje barem što se autora članka tiče, slobodno može ostati u domeni znanstvene fantastike.

Profitiraj.hr

08.04.2010. 10:23:39
Novi komentar
nužno
nužno