« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
UREĐENJE DOMA

Žuti interijeri donose optimizam

Boja koja se smatra simbolom toplijih dana unosi novu energiju u vaš dom

Odaberite žutu i nećete pogriješiti
Odaberite žutu i nećete pogriješiti (Arhiva)
Više o

uređenje doma

,

interijeri

,

boje

,

uređenje interijera

,

uređenje spavaće sobe

,

boje zidova

,

uređenje dnevne sobe

,

žuta boja

Dolaskom ljeta dani postaju sve vedriji, a cijeli svijet kao da se budi iz sna. Jedan od glavnih razloga za to je i sve veći broj sunčanih dana, jer, ne izgleda li trava zelenija, cvijeće šarenije, a more raskošnije dok su okupani suncem?  Na isti način žuta daruje vedrinu interijeru.

Njezina topla svjetlost odličan je odabir za tamne podrumske i prizemne prostorije, kao i za mala predsoblja te uske hodnike kojima pastelno žuti zidovi donose sjaj sunčanog dana. U monokromatskoj shemi zanimljivo je vidjeti mješavinu nekoliko različitih tonova žute – od luksuznog zlata i slasne karamele, preko sočnog limuna, pa sve do nježnih cvjetnih nijansi.

Pogledajte fotogaleriju! 

Radosna, bogata i izražajna

Veseo ugođaj spavaće i dnevne sobe nastaje kombiniranjem svijetlih nijansi žute s bež i bijelom, a ako je riječ o prostorijama raskošnijih kvadratura, dobro će doći i tonovi smeđe boje na zidovima koje želite vizualno približiti.  Ova radosna, bogata, izražajna boja je kroz timski rad sa svojim primarnim kolegicama, crvenom i plavom, kreirala cijeli spektar sekundarnih, tercijarnih boja.

Primarni trokut često susrećemo u dječjim sobama, jer pozitivno djeluje na razvoj najmlađih.  U društvu komplementarne ljubičaste naglašava se sva aktivnost žute, pa, kad se ove dvije boje nađu zajedno nastaje pravi ‘energični duo’, idealan za prostore u kojima se obavlja neka kreativna djelatnost.Shema sastavljena od svijetloplave i jarke nijanse žute, u interijer donosi osvježavajući koktel neba i sunca uz koji će se i oblačan dan razvedriti. Ta kombinacija predstavlja kvalitetno rješenje prilikom uređenja dnevne sobe te uredskih prostora, budući da žuta potiče intelekt, a plava komunikaciju. 

Liječenje bojama  

Spoj crvene i žute, vatra je koja grije i za prohladnih zimskih dana, te stvara iznimno aktivne prostorije. Žuta i ružičasta su također energičan par koji uz neobične oblike pokućstva i dekorativnih predmeta stvaraju umjetnički interijer. Žuta i zelena, uz dodatak cvjetnih uzoraka na tkaninama i pokućstvu, interijer pretvaraju u veseli proljetni eksterijer. Taj zanimljiv toplo-hladni susret boja čini ‘zlatnu sredinu’, te je prikladan za uređenje svake prostorije. Želite li još više ublažiti energiju žute, preporučljivo je u shemu uključiti i neutralne tonove, posebno bijelu (ne)boju.

Prema mišljenju stručnjaka za kromoterapiju - liječenje bojama, terapeutska primjena žute ima pozitivan učinak na živčani sustav, potiče kreativno razmišljanje, poboljšava probavu i pomaže pri uklanjanju toksičnih tvari iz organizma. Spomenimo i to da zlaćane nijanse donose jasnoću misli, mudrost i znanje, te su stoga ukrasni detalji u tim tonovima dobrodošli u uređenju prostorija u kojima se uči i kreativno izražava, primjerice, pomoću šablone naslikane zvjezdice na tamnoplavoj podlozi stropa ili/i zidova u dječjoj sobi, jastučići na trosjedu, dvosjedu, fotelji ili uzorak na zidnim tapetama u dnevnoj sobi te pozlaćeni okvir za fotografiju ili figurica na radnom stolu. U orijentalnoj filozofiji življenja, poznatoj pod nazivom Feng Shui (vjetar-voda), primarna žuta je boja sredine te kao takva stvara harmoniju u svakom smjeru kretanja energije.

Poželjan sastojak dizajnerskih shema

Dok su jarke nijanse ove ‘sunčane’ boje više yang i kreiraju aktivne interijere te se stoga češće nanose na manjim površinama, blijedožuti tonovi više su ying (pasivna energija), pa njima možemo obojiti sve zidove, čak i u prostorijama za odmor. Može li naklonost prema određenoj boji otkriti nečiji karakter? Psihologija boja sugerira da su poklonici žute vitalni i živahni, aktivno se uključuju u sve što se zbiva oko njih, spontani su, vole komunicirati i istraživati, te se dobro nose s izazovima.

Budući da ova okrepljujuća boja unosi novu energiju u interijer, poželjan je sastojak svake dizajnerske sheme, bez obzira na to u kojoj  će se od svojih brojnih nijansi najbolje uklopiti u estetiku i funkcionalnost prostora.

24.08.2012. 12:47:00
Novi komentar
nužno
nužno