« Kultura
objavljeno prije 14 godina
OTVORENJE MUZEJA

Zub, palac i srednji prst Galilea izloženi u Firenci

Nekad se mililo da je uzimanje dijelova tijela prije pogreba počast Galileovim postignućima

Galileo Galilei
Galileo Galilei (Shutterstock)
Više o

firenca

,

izložba

,

Galileo Galilei

,

truplo

,

Đakovački bušari

Zub, palac, i srednji prst odsječeni s tijela talijanskog znanstvenika Galilea Galileija ovoga će tjedna zauzeti svoje mjesto u Galileovom muzeju u Firenci nakon što ih je slučajno pronašao jedan kolekcionar prošle godine.

Te dijelove tijela, zajedno s još jedinim prstom i kralješkom koji su otprije sačuvani, s trupla slavnog astronoma odsjekli su povjesničari i znanstvenici tijekom njegova pogreba, održanog 95 godina poslije smrti.

"Oni su tada mislili da je uzimanje dijelova tijela počast Galileovim postignućima. Nešto poput vjerskih relikvija, oni su htjeli znanstvene relikvije", rekao je direktor Galileova muzeja Paolo Galluzi.

Muzej će nakon dvogodišnje obnove biti otvoren u četvrtak. U njemu će pored teleskopa, kompasa i ostalih instrumenata koje je Galileo napravio i koristio, biti izloženi i dijelovi njegova tijela.

Jedan od Galileovih prstiju i kralješak konzervirani su još 1737. i otada se čuvaju u Firenci i na sveučilištu u Padovi na kojem je Galileo godinama predavao. Zub, palac i srednji prst godinama su kolali među kolekcionarima sve dok 1905. nisu nestali. Pronašao ih je prošle godine Alberto Bruschi, cijenjeni firentinski kolekcionar umjetnina.

Galileo Galilei, rođen u Pisi 1564. godine, jedan je od očeva moderne znanosti zbog svojih ostvarenja u matematici, fizici i posebno u astronomiji. Umro je 1642. ali crkva nije dopuštala da ga se pokopa 95 godina, jer je njegova potvrda postojanju heliocentričnog sustava bila suprotna geocentričnom nauku crkve. Prije 20 godina rehabilitirao ga je papa Ivan Pavao II. i priznao pogrešku crkve.

Galileo je pokopan u firentinskoj crkvi Santa Croce, a grob mu je nasuprot Michelangelovog.(hina/metro-portal)

09.06.2010. 09:49:42
Novi komentar
nužno
nužno