« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
OSOBA TJEDNA - Kristo Laptalo

Žrtva bez prava na obranu

Otkriveni dokazi Laptalove nevinosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/CROPIX)
Više o

Kristo Laptalo

,

Dubrovnik

Bolje ti je da te crna zemlja proguta, nego da dospiješ u grčki zatvor, kazao mi je poznanik, dugogodišnji pomorac, kada je prije godinu dana dubrovački kapetan Kristo Laptalo pod optužbom za krijumčarenje 51 kilograma kokaina dospio u grčki pritvor. U istinitost te tvrdnje nakon presude Laptalo teško je ne povjerovati.  Na dan kada je u Patrasu Laptalu izrečena nepravomoćna presuda od 14 godina zatvora,  na trajektu za Brač susrela sam majku svog prijatelja pomorca koja mi je plačući ponavljala kako ne može ‘virovat da su osudili nevinog čovika bez ikakvih dokaza’.

Zašto tako misli nije pojasnila, ali ispostavlja se da je bila u pravu. Od trenutka uhićenja pa sve do izricanja presude, slučaj kapetana Laptala prepun je kontroverzi koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik - Grke nisu zanimali pravi krivci, imali su Laptala i željeli ga po svaku cijenu osuditi.

Nisam nigda mogo imađinat da bi se čeljad mogla radi mene sastajat oko Svetoga Vlaha, a kamoli u nekom demonstracijunu meni u favor. Od vas me sramota, a od njih me hvata strah - poručio je Laptalo sugrađanima koji su organizirali skup potpore u Dubrovniku. 

Kako drukčije protumačiti činjenicu da su početak suđenja odgađali godinu dana, čak i zbog straha od mogućeg potresa, a onda su ga osudili u jedno popodne i to na temelju šture optužnice sastavljene na dvije stranice.

Sudac je zanemario i njegov iskaz dan istražnom sucu još prošle godine,  u kojem detaljno opisuje kako posada broda, pa ni on, ni u jednom trenutku nisu sudjelovali u ukrcaju i iskrcaju banana među kojima je pronađen kokain. Objavljena je i videosnimka utovara i istovara iz koje se jasno vidi da Laptalo nije mogao znati da je među bananama skriven kokain.

Piše: Piše: Antonela Nižetić-Capković
31.07.2008. 18:36:54
Novi komentar
nužno
nužno