« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SMAG

Zračna luka Zagreb čeka zeleno svjetlo Vlade za novi terminal

Gradnju novog putničkog terminala zakomplicirala je odluka o njegovom premještanju na drugo zemljište

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zračna luka Zagreb

,

Tonči Peović

,

putnički terminal

,

terminal Pleso

,

SMAG

U Zračnoj luci Zagreb nastavljaju aktivnosti pripreme početka gradnje novog putničkog terminala u vezi čega uskoro od Vlade čekaju 'zeleno svjetlo' kako dalje krenuti, kazao je danas u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović.

Peović je to kazao u sklopu današnje konferencije za novinare sazvane nakon međunarodne konferencije o malim i srednjim aerodromima koja je od 15. do 17. ožujka održana u Dubrovniku u organizaciji europske Udruge malih i srednjih aerodroma - SMAG, čiji je Peović dopredsjednik.

Kazavši da je najavljivanu gradnju novog putničkog terminala u zagrebačkoj Zračnoj luci zakomplicirala odluka o njegovom premještanju na drugo, djelomice privatno zemljište, Peović je dodao da ne zna zašto je to odlučeno jer je prvobitno bilo određeno da se to gradi na zemljištu u državnom vlasništvu (MORH). Objasnio je i da novo zemljište ima oko 46 hektara u privatnom vlasništvu, čiji bi otkup koštao preskupih 50 milijuna eura.

Osim toga, problem je nastao i oko provobitnih opet previsokih procjena koštanja te gradnje od oko 360 milijuna eura.

Sada su, kako je kazao, financijske okvire te gradnje u Zračnoj luci sveli na realnijih 180 milijuna eura, te bi se gradnja provela u nekoliko faza.

Imaju i nekoliko prijedloga za iznalaženje tog financiranja, od kojih je Peović spomenuo mogućnost povlačenja novca 2012. iz tzv. kohezijskih fondova EU-a koji su namijenjeni za infrastrukturne projekte. U vezi toga kazao je kako očekuje da će Vlada projekt tog terminala kao prioritetan kandidirati za te fondove. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 14:07:24
Novi komentar
nužno
nužno