« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
PAVIČIĆ, BERETIĆ, TOMIĆ, GALL:

Zoran Krželj neuvjerljivo se opravdava za cenzuru

Novinari u otvorenom pismu tvrde da je glavni urednik Slobodne Dalmacije iznio niz neistina i postavki zabrinjavajućih po novinarstvo.

Zoran Krželj
Zoran Krželj (Jadran Babić, CROPIX)
Više o

cenzura

,

Slobodna Dalmacija

,

kolumna

,

Željko Kerum

,

Ante Tomić

,

kritika

,

Renato Baretić

,

Zlatko Gall

,

Jurica Pavičić

,

Zona sumraka

,

Zoran Krželj

Novinari Renato Baretić, Jurica Pavičić, Ante Tomić i Zlatko Gall reagirali su danas otvorenim pismom na priopćenje Zorana Krželja, glavnog urednika "Slobodne Dalmacije", u kojemu ocjenjuju da se Krželj neuvjerljivo pokušao opravdati za cenzuru i ničim argumentirano neobjavljivanje kolumne Zlatka Galla "Zona sumraka" koja je kritički govorila o Željku Kerumu.

Misle da je Krželj u priopćenju objavljenom u nedjelju iznio niz neistina i neke, za budućnost novinarstva, zabrinjavajuće i skandalozne postavke.

"Naime, ne samo da nije objasnio zašto s autorom kolumne nije htio razgovarati niti dati bilo kakvo obrazloženje, za što ga i zbog drugih cenzorskih poteza priopćenjem proziva Hrvatsko novinarsko društvo ili pak zašto o zabrani kolumne nije izvijestio nadležnog urednika subotnjeg izdanja 'Slobodne Dalmacije' te urednički kolegij koji je sutradan vodio, već je kao 'alibi' za cenzuru naveo autorovo navodno uključivanje u predizbornu kampanju. Točnije: njegovo supotpisivanje otvorenog pisma kojim se upozorava sugrađane na moralni lik kandidata Keruma te trajni sukob interesa u kojemu bi, kao sveprisutan poduzetnik u gradu u kojemu je i gradonačelnik, bio", piše grupa novinara.

"Da je riječ o Krželjevoj besmislici i neuvjerljivom 'alibiju' za samovoljan cenzorski potez, ne svjedoči samo činjenica da je ono što principijelno uskraćuje Gallu bilo dopušteno gostujućem komentatoru Jurici Pavičiću, također supotpisniku pisma, već i činjenica da smo baš svi mi supotpisnici, kao profesionalni novinari, i prije i poslije Krželjevog cenzorskog poteza u 'Slobodnoj', bez problema nastavili kritički pisati o Kerumu. Podsjećamo, u 'Jutarnjem listu', kojemu je vlasnik isti kao i 'Slobodnoj' - Pavičić i Ante Tomić, a u 'Nacionalu' Renato Baretić", stoji u otvorenom pismu.

Grupa novinara zaključuje kako se čini da Zoran Krželj, za razliku od urednika "Jutarnjeg" ili "Nacionala", doista ne razumije kako u uključivanju u građanske (nestranačke) inicijative, u pravu na iskaz vlastitog mišljenja, nema baš ništa nespojivo s pozicijom komentatora/kolumnista.

Glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Zoran Krželj priopćio je da kolumna Zlatka Galla nije niti zabranjena niti cenzurirana, nego "jednostavno nije objavljena", pri čemu je izvijestio kako je zatražio da se riješi pitanje sukoba interesa Zlatka Galla, koji se kao građanin uključio u predizbornu kampanju, a zatim kao novinar nekoliko puta zlorabio moć medija dovodeći u pitanje vjerodostojnost, nepristranost i ugled "Slobodne Dalmacije". (hina/metro-portal)

11.05.2009. 20:46:36
Novi komentar
nužno
nužno